Konstruktionsmiss på nybyggda hus – balkongerna har böjt ner sig

På grund av en konstruktionsmiss har balkongerna på de två senaste husen utmed sjön Hulingen böjt ner sig.
Tillfälligt tvingas man använda stämps och nu väntar Hultsfreds Bostäder och hyresgästerna förstås, på en permanent lösning.
Någon har gjort fel. Betongplattorna är inte tillräckligt armerade, säger VD Nicke Wainebro.

En konstruktionsmiss är anledningen till att betongplattorna i de två senast byggda husen utmed sjön Hulingen har böjt ner sig. Nicke Wainebro beklagar det inträffade för Elisabeth Pihl, som tvingats leva med två stämps i uterummet sedan i midsomras. Foto: Charlotte Madestam

En konstruktionsmiss är anledningen till att betongplattorna i de två senast byggda husen utmed sjön Hulingen har böjt ner sig. Nicke Wainebro beklagar det inträffade för Elisabeth Pihl, som tvingats leva med två stämps i uterummet sedan i midsomras. Foto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2017-08-15 10:52

Det var när glaspartierna plötsligt var tröga att öppna som felet upptäcktes på Sjövägen tre och fem, eller Sjöhagen som området heter.

– De två senaste husen i området, de som är byggda närmast Alkärret, har en annan konstruktion än de tidigare, förklarar Nicke Wainebro. Byggentreprenören och leverantören av balkongelementen tycks inte ha pratat ihop sig kring konstruktionen, vilket fått till följd att balkongerna böjt ner sig lite av sin egen tyngd.

Även ett ovant öga ser att betongplattan "svackar" i mitten av balkongerna. Och ännu mer märkbart var det tidigare, innan det sattes upp stämps tillfälligt.

– Entreprenören håller på att ta fram en skiss på en ny konstruktion som vi kan godkänna, säger Nicke Wainebro. Betongplattorna kommer att lyftas upp till sitt ursprungliga läge och det verkar bli så att två permanenta pelare placeras i vardera uterum, hos varje hyresgäst på nedre botten.

Har det varit någon fara för att balkongerna ska rasa?

– Nej, det har det aldrig varit. Men vi kan självfallet inte acceptera att ha det så här, glaspartierna riskerar att spricka.

Det har talats om att anledningen skulle vara att husen byggts på en gammal sjöbotten. Finns det någon sanning i det?

– Nej, att det varit sjöbotten här har ingen betydelse, för vi har självfallet fyllt på med tillräckligt mycket nya massor. Utan det är helt och hållet en konstruktionsmiss. Betongplattorna är för dåligt armerade.

Handlar det om slarv ifrån entreprenörens sida?

– Jag vill inte kalla det slarv, men okunnighet kanske. Det kan vara så att det inte varit samma konstruktör som vid de två andra husen. Där har man armerat mer.

Är det här någonting som drar med sig några kostnader för Hultsfreds Bostäder?

– Nej, ingenting alls, utan det här är helt upp till entreprenören att lösa. De har så kallad funktionsentreprenad, då ska allt fungera.

– Men självfallet känns det tråkigt att det har blivit så här. Det har ju blivit en del frågor från oroliga hyresgäster. Så det här tar vi så klart på fullaste allvar. Och det gjorde byggentreprenören också, de tog tag i det direkt.

Säkerheten går först

Elisabeth Pihl är en av dem som bor på Sjövägen och som tvingats ha två stämps på altanen sedan i midsomras.

– Två rostiga, tillägger hon med allvar i rösten. Det har nästan varit det värsta att man blivit så skitig om man gått emot dem. Men självfallet så går säkerheten först.

Hon är också lite kritisk till hur bostadsbolaget gick ut med informationen. Det första brevet var formulerat på ett sätt som skapade rejält med oro.

– Man kan tycka att vi borde fått muntlig information, så alla fått chansen att ställa sina frågor, säger Elisabeth Pihl. Det hade inte skadat, för det här skrämde upp vissa rejält inledningsvis så de inte vågade gå ut på balkongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om