Kontroversiell komiker uppträder i Hultsfred

Han tänjer på humorgränserna med sina skämt om koranbränningar, gängskjutningar och rasism. "Ibland är det någon som reser sig upp och går", säger Fredrik Andersson som gästar Hultsfred med sin standupshow den 26 september.

"Rent humoristiskt har det alltid varit intressant att skämta om ämnen som har en laddning. Chaplin skämtade om andra världskriget", säger Fredrik Andersson.

"Rent humoristiskt har det alltid varit intressant att skämta om ämnen som har en laddning. Chaplin skämtade om andra världskriget", säger Fredrik Andersson.

Foto: Charlotte Strömwall

Hultsfred2023-09-07 12:00

Han har aldrig varit i Hultsfred tidigare, men om några veckor är det dags för Fredrik Andersson att äntra scenen på Rio Bio i Valhall.

– Det blir en ny upplevelse för mig. Vi får se vilken typ av firande lokalbefolkningen har förberett för mig.

På Youtube har hans klipp hundratusentals visningar, vilket har gett honom en större publik på senare år.

– Det är många slutsålda föreställningar och extraföreställningar. Det är jag superglad över. Förr var det ingen som hade koll på vem jag var, men på ganska kort tid har det blivit stor förändring sedan jag började lägga upp mycket saker på nätet.

undefined
Fredrik Andersson har aldrig varit i Hultsfred tidigare, inte ens under festivalens storhetstid. Men nu kommer han dit med sin standupshow.

Varför kommer du till Hultsfred med din show?

– Vi har kollat på kartan och försökt täcka upp så stor del som möjligt av de orter som jag inte har varit i tidigare, säger Fredrik Andersson som brukar skriva en del lokala skämt om stället han kommer till.

– Ifall man har förslag på saker jag borde skämta om när jag kommer till Hultsfred får man jättegärna höra av sig på Facebook eller Instagram. Om man har känsliga eller intressanta ämnen att peta i.

Den nuvarande turnén har pågått i närmare två år.

– Föreställningen är i grunden greatest hits av de bästa skämten som jag har tagit fram under de senaste åren. Sedan är det uppblandat med saker som har hänt den senaste tiden som folk pratar om – som koranbränningar. Jag har en förkärlek för ämnen som man kanske inte tror hör hemma i humorsammanhang.

undefined
"Rent humoristiskt har det alltid varit intressant att skämta om ämnen som har en laddning. Chaplin skämtade om andra världskriget", säger Fredrik Andersson.

Han utlovar en standupshow som tänjer på humorgränserna.

– Jag skämtar om hemska ämnen som död, gängskjutningar, koranbränningar, och ämnen som andra tycker är känsliga som jämställdhet, rasism och sådana saker.

Vilken respons brukar du få?

– Folk brukar skratta. De allra flesta tycker att det är roligt. Ibland är det någon som säger "näe" och reser sig upp och går. Några stycken blir så arga att de skriver långa inlägg på internet om vilken hemsk människa jag är.

Tror du att folk kommer att resa sig upp och gå även i Hultsfred?

– Nej, det brukar inte vara så när det är en publik som har kommit för att se mig. Publiken har oftast ganska bra koll på vad det är för typ av underhållning som jag levererar. När jag testar skämten på rookieklubbar kan det fortfarande vara så att folk är väldigt upprörda. Men på mina föreställningar brukar det vara bra stämning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!