Köpte husen för markens skull – nu ska de rivas

Hultsfreds kommun köpte in de båda gamla husen för markens skull. Nu ska de rivas. I december kommer grävmaskinerna.

Huset på Gränsgatan kommer att rivas nu i december. Anledningen är att tomten behövs.

Huset på Gränsgatan kommer att rivas nu i december. Anledningen är att tomten behövs.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-11-11 05:00

Under året har Hultsfreds kommun köpt in två äldre hus i centrala Hultsfred. Ett svårt vandaliserat ruckel på Gränsgatan och ett annat, i betydligt bättre skick i kvarteret Oredan. Det är två strategiskt belägna tomter som enligt kommunalrådet Lars Rosander (C) kan komma till nytta i framtiden.

Det gäller kanske framförallt tomten i kvarteret Oredan, där det finns planer på en förtätning av lägenhetsbeståndet.

– Upphandlingen är klar, säger fastighetschefen Mikael Pettersson på AB Hultsfreds Bostäder. Entreprenören har meddelat att rivningen kommer att göras nu i december.

Båda husen är tomma, det ena sedan länge. Tidens tand och vandalers hand har gått hårt fram och de flesta fönstren är utslagna, och ersatta med träskivor. Det lilla huset på Källgatan har levt ett hårt liv de senaste åren, men tomten ligger centralt och kan bli intressant i en framtid.

Det andra huset, på Oskarsgatan i kvarteret Oredan, har ett än mer strategiskt läge, nästan mitt i byn.

– Vi har en liten tanke om att det kan bli en bra parkeringsplats i framtiden, säger Lars Rosander. Vi har också en tanke om att hus som vi äger och som ingen vill köpa ska vi ta bort. 

– Det är Emådalschakt från Mörlunda som fått uppdraget att riva de båda husen, säger Mikael Pettersson. De räknar med att det ska ta en och en halv vecka vardera att riva husen.

Mikael Pettersson räknar med att rivningskostnaden är cirka 200 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!