Starka reaktioner på borttagen korsning: "Helt galet"

"Helt galet" och "Jag lider med Tre Kronor" är några av reaktionerna på att korsningen mellan Nytorpsvägen och Norra Oskarsgatan i Hultsfred har tagits bort. Nu berättar kommunen om tanken bakom den nya trafiklösningen på området.

Pizzeriaägaren Sanger Ahmed har fått färre kunder efter att korsningen mellan Norra Oskarsgatan och Nytorpsvägen försvann.

Pizzeriaägaren Sanger Ahmed har fått färre kunder efter att korsningen mellan Norra Oskarsgatan och Nytorpsvägen försvann.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-11-05 08:00

Vi rapporterade nyligen om pizzeriaägaren Sanger Ahmed som inte fick någon information i förväg om att korsningen vid pizzeria Tre Kronor skulle försvinna.

– Det är inte klokt, sa Sanger Ahmed som uppgav att förändringen har lett till ett stort kundtapp.

undefined
Pizzeriaägaren Sanger Ahmed har fått färre kunder efter att korsningen mellan Norra Oskarsgatan och Nytorpsvägen försvann.

Artikeln har fått många kommentarer på Vimmerby Tidnings sociala medier. Här är ett axplock:

"Ärligt talat så förstår jag ej varför man gjorde så här. Jag kommer fortsätta att gynna Tre Kronor iallafall."

"Man kan ju undra vilken tjänsteman som tyckte att han eller hon hade rätt att använda mina skattepengar till detta?"

"Helt galet på många sätt."

Hultsfreds kommun har sålt en bit av Nytorpsvägen till Trophi, som äger fastigheten där pizzerian ligger. Kommunen har även gjort markaffärer med OKQ8 som har en bensinstation i samma område.

undefined
"Detaljplanens trafiklösning går i stora drag ut på att ge bästa förutsättningar för gång- och cykeltrafik samt att avlasta Norra Oskarsgatan från tung trafik så att huvudgatan i största möjliga mån blir Hultsfreds entréväg för personbilar", står det i detaljplanen för Vartaområdet.
undefined
ÖSK:s projektchef Jens Karlsson berättar att Trophi har köpt marken på den del av Nytorpsvägen som gick mellan Norra Oskarsgatan och Grenvägen.

Jens Karlsson är projektchef på kommunalteknikförbundet ÖSK. Han berättar att markförsäljningen har en koppling till det nya handelsområdet som påbörjades av Borgkrona och slutfördes av Famera.

– I samband med detaljplanen för handelsområdet inleddes en diskussion med Trophi och OKQ8 kring de här markbitarna. Willys hade tidigare lyft önskemål om att utöka sin parkering. Deras önskemål möjliggjordes i det planarbetet, säger Jens Karlsson och fortsätter:

– Sedan drog det ut i tid för Borgkrona. Då slog man ihop båda detaljplanerna till en detaljplan som gick ut på samråd 2019 till alla rågrannar och berörda fastighetsägare. 2020 vann detaljplanen laga kraft.

I början av 2022 flyttade Willys sin butik från Trophis fastighet på Nytorpsvägen till det nya handelsområdet. Sedan dess har Willys gamla lokaler stått tomma.

– När Trophi lyfte önskemålet visste de kanske inte ens att Willys skulle flytta, misstänker jag. Samtidigt har de velat gå vidare med markaffären. De ser väl det som en möjlighet att lättare hyra ut fastigheten, säger Jens Karlsson.

– Det var för parkeringens skull de ville göra det här från början. För att få en bättre parkeringslösning för sin hyresgäst.

undefined
För att ta sig till pizzerian behöver bilister numera köra in på Handelsvägen från Norra Oskarsgatan och sedan svänga vänster in på en annan väg.

När det gäller konsekvenserna för pizzerian menar Jens Karlsson att det är upp till fastighetsägaren att informera sin hyresgäst.

– Vi gjorde affären med fastighetsägaren och inte deras hyresgäster.

Ser ni inga nackdelar med att stänga av korsningen?

– Nej, det finns en tanke med trafikflödena i detaljplanen. Det finns bra beskrivet i den hur tanken är med personbilstrafik till handelsområdet och tung trafik till de olika delarna.

Blir det inte mer tung trafik in till handelsområdet?

– Tanken är att den tunga trafiken i så fall ska gå den nya vägen genom Vartaområdet. Men det beror på var den tunga trafiken kommer ifrån och vart den ska.

Enligt Jens Karlsson vill man också leda in tung trafik på Nytorpsvägen via Ikearondellen vid riksväg 23/34.

undefined
Pizzeria Tre Kronor i Hultsfred.

Varför har det inte byggts en egen infart till pizzerian från Norra Oskarsgatan?

– Det var reglerat i detaljplanen att vi inte skulle ha någon mer infart där, säger Karlsson och tillägger att infarten till fastigheten i stället hamnar vid macken.

I detaljplanen skriver kommunen att korsningen Norra Oskarsgatan/Nytorpsvägen försvinner eftersom det är en trafikfarlig korsning. Den har ersatts av en säkrare korsning längre bort på Norra Oskarsgatan.

Vimmerby Tidning har upprepade gånger sökt Trophi för en kommentar, men bolaget har ännu inte svarat på tidningens frågor.

Kommunen har även gjort markaffärer med OKQ8 som har en bensinmack ett stenkast från pizzerian.
Kommunen har även gjort markaffärer med OKQ8 som har en bensinmack ett stenkast från pizzerian.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!