Kostsam extrastädning: "Ligger skumt och avskilt till"

Åtta extra lastbilstransporter på två månader har det gått åt för att hålla rent på återvinningsstationen vid Nytorpsvägen i Hultsfred.

Allt möjligt hamna vid återvinningsstationen, som egentligen bara ska ta emot papper, kartong, metall och annat som ska återvinnas. Inte gamla möbler, biläck och textilier.

Allt möjligt hamna vid återvinningsstationen, som egentligen bara ska ta emot papper, kartong, metall och annat som ska återvinnas. Inte gamla möbler, biläck och textilier.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2020-11-04 07:00

– Vi vet inte vad vi ska göra åt det missbruket, säger Regionchef Magnus Sandström på Förpacknings och Tidninsinsamlingen, FTI. Vi vet helt enkelt inte vilka resurser vi kan sätta in.

Vad han däremot vet är att det kostar stora pengar. På två månader har åtta extra lastbilstransporter fått sättas in för att bli av med skräp som dumpats vid återvinningsstationen. 

– Det här skapar extra kostnader, säger Magnus Sandström, företaget som städar åt oss får inte plats i sin bil med alla sopor utan måste beställa extra lastbilstransporter. Det får du och jag betala, och alla andra som köper exempelvis en lite mjölk.

Magnus Sandström får regelbundna rapporter från företaget som anlitas för att städa på stationerna. När han bläddrar tillbaka i sin dator, ser han att den 18 oktober hittades ett helt bohag, med möbler, hushållssopor och annat. Nästa anteckning är från 14 oktober och talar om lastpallar, och mer möbler. Plus mängder av hushållssopor. Samma sak finns också noterat 11 oktober.

Och då ska man komma ihåg att stationen varit städad därimellan.

Magnus Sandström konstaterar att just den här återvinningsstationen är den mest utsatta i Hultsfreds kommun. I särklass numera, sedan den på norra infarten till Virserum drogs in på grund av missbruk.

– De övriga stationerna är det inga större problem med, säger Sandström, men den på Nytorpsvägen ligger både skumt och avskilt till. Men vi får försöka uthärda till det blir klart med en flytt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!