Kraftig brand rasar i möbelfabriken: "Det slår upp lågor ur taket"

En kraftig brand rasar sedan i morse i den fastighet som bland annat inhyser Järnforsens Stoppmöbler. – Det slår upp lågor ur taket och det känns inte som att branden är under kontroll, berättar vår reporter på plats, Olof Carlsson.

En kraftog brand rasar sedan halv nio-tiden i Järnforsens Stoppmöblers lokal.

En kraftog brand rasar sedan halv nio-tiden i Järnforsens Stoppmöblers lokal.

Foto: Olof carlsson

Hultsfred2017-05-01 08:01

Det var vid klockan halv nio på måndagsmorgonen som räddningstjänsten larmades om att det brann hos Järnforsens Stoppmöbler i Järnforsen.
På plats kunde man konstatera att det brann kraftigt och släckningsarbetet pågår för fullt.

I den långa byggnaden finns två företag, men de första uppgifterna talar om att det "bara" är i den del som inhyser Järnforsens Stoppmöbler som det brinner.

– Det slår upp lågor ur taket på den delen och väller ut rök ur alla ventilationstrattar. På den avdelning där det brinner värst, närmast panncentralen, har det gått igenom taket, berättar Olof Carlsson, vår reporter på plats.

– Det bolmar svart rök av vad jag antar är takpapp som brinner. Röken driver in mot samhället. Det känns inte som att branden är under kontroll, utan snarare att den håller på att ta sig ännu mer, säger han.

Totalt har räddningstjänsten personal från sex stationer på plats för att bekämpa elden.

Uppdatering kl 10.25:

Räddningschefen Michael Hesselgård berättar följande från platsen:
– Det är tyvärr en kraftig brand och större delen av fabriken är skadad. Det är främst i taket på den 250 meter långa byggnaden som det brinner och den är inte under kontroll ännu.

Det finns risk för att branden sprider sig till träbyggnader som tillhör möbelfabriken, men ingen risk för att närliggande bebyggelse påverkas. Det finns ingen uppmaning till allmänheten att hålla sig inomhus med anledning av branden.

Uppdatering kl 11.20:

På grund av den kraftiga rökutvecklingen uppmanar räddningsledningen alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Uppdatering kl 14.15:

Räddningschef Michael Hesselgård befarar att branden kommer att sprida sig till hela byggnaden.
– Branden har gått över begränsningslinjen mitt i byggnaden, säger han. Det brinner mellan taken på byggnaden så vi har svårt att komma åt elden. Det finns en krypvind längs hela huset.
Men han hoppas ändå att det ska gå att få stopp på branden.

En brandman har skadats vid släckningsarbetet. Han har fått i sig för mycket rök och tagits omhand av ambulanspersonal på plats.
– Han får syrgas och vila, men är vid gott mod, säger Michael Hesselgård.
Eftersom det är en hel del plastmaterial som brinner, är röken farlig.

Det är produktionslokalerna, maskinverkstaden och tyglagret som brinner. Kontorslokalerna är vid klockan 14 intakta.

Branden har nått ungefär hälften av den 250 meter långa byggnaden, som förutom Järnforsens Stoppmöbler också innehåller produktionslokaler för Smålandskök. Det företagets lokaler är än så länge inte drabbade av branden.

I stort sett allt vad räddningstjänst som finns i kommunen är engagerat i släckningsarbetet. Ett drygt 30-tal brandmän jobbar med släckningen. Man har också fått förstärkning från räddningstjänsten på Höglandet som är på plats med flera fordon och personal.

Släckningsarbetet koncentreras just nu på mitten av byggnaden, med målsättningen att försöka stoppa branden där.

Uppdatering kl 15.46:

Enligt polis på plats kommer händelsen utreds som mordbrand.
Polisen har spärrat av runt brandplatsen för den kommande tekniska undersökningen, samt för att hindra nyfikna att ta sig allt för nära den fastighet som brinner.
Polisen vill ha in tips på eventuella iakttagelser från morgonen, före klockan 08.30. Har du sett eller hört något så ombeds du ringa 114 14.

Uppdatering kl 15.51:

Räddningschefen Michael Hesselgård meddelar precis att branden ännu inte är under kontroll.

Uppdatering kl 16.05:

Grannföretaget Plannja, som bara ligger ett stenkast från Järnforsens Stoppmöblers brandhärjande fastighet, har beslutat att ställt in sitt nattskift.
– Vi gör det av säkerhetsskäl då det har blåst rök över vår fastighet hela dagen, uppger platschef Lars Olofsson.

Uppdatering kl 19.25:

Den kraftiga brand som har rasat sedan i morse hos Järnforsens Stoppmöbler är äntligen under kontroll. Det meddelade räddningschefen Michael Hesselgård på måndagskvällen.
- Vi lyckades lokalisera den sista brandhärden och sedan strax innan klockan 19.00 har vi den under kontroll. Nu handlar den om nedsläckning och eftersläckningsarbete, berättar räddningschefen Michael Hesselgård.
- Vi kommer självklart ha personal på plats hela natten - dock en reducerad styrka.
Totalt är det omkring 35 brandmän från sju stationer som har bekämpat branden under hela dagen.

I och med detta avslutar vid dagens uppdatering av händelserna i Järnforsen. Läs mer i papperstidningen och på vår hemsida under tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om