Kraftigt ökad kriminalitet

Den våg av inbrott som varit i Virserum den senaste tiden har oroat och irriterat många Virserumsbor. Detta har engagerat Brottsförebyggande rådet som nu manat till ett stormöte där allmänheten får uttrycka sina åsikter.

Hultsfred2002-04-18 07:07

På tisdagen träffades Kjell Lundgren, sammankallande för Brottsförebyggande rådet, BRÅ, representanter från Hultsfredspolisen samt fältassistenter och medlemmar ut BRÅ-gruppen i Virserum.
Syftet var att boka in ett möte där allmänheten bjuds in för att diskutera hur brottsligheten kan minskas.
- Det finns mycket man kan göra för att minska antalet brott. Ett exempel är grannsamverkan. Tanken med mötet är att vi ska tipsa ortsbefolkningen om hur de kan göra, samt att vi, BRÅ, polismyndigheten och fältassistenter, får höra allmänhetens åsikter, förklarar Kjell Lundgren. Vi har även bjudit in representanter från Migrationsverket till mötet.

Ökad brottslighet
Lundgren säger sig ha märkt en stigande irritation och en oro hos ortsbefolkningen och att det under mötet kan tänkas bli en slags paneldebatt där de som vill får uttala sig.
- Antalet brott har ökat i kommunen, det är ett faktum, berättar Kjell Lundgren. Därför känns det viktigt att ha ett sådant här möte så fort som möjligt. Något måste vi göra då det finns så få poliser. Gillis Gustavsson vid Hultsfredspolisen deltog vid planeringsmötet på tisdagen. Han bekräftar att brottsligheten har ökat.

Är till nytta
- Det är oroande. Under årets tre första månader har brottsligheten ökat med närmare 40 procent, vilket är en kraftig ökning. Det märker vi givetvis av.
Han är inte lika övertygad som Kjell Lundgren om att grannsamverkan kan dra ner statistiken, men han anser dock att mötet kan vara till stor nytta.
- Det är självklart bra att allmänheten får möjlighet att säga sitt om situationen.
Söndagen den 28 april äger mötet rum vid Dacke Stop. Kjell Lundgren är hoppfull och anar att det är många ortsbor som väljer att komma dit.
- Vi hade ett liknande möte förra året då ett åttiotal dök upp. Jag tror det blir minst lika många denna gång, förklarar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om