Tuffare tider för skolan - Måste spara 6,2 miljoner

Kravet är tydligt. Budgeten ska vara i balans. Nu får barn- och utbildningschefen Martin Snickars två veckor på sig att ta fram förslag på hur skolan ska spara 6,2 miljoner nästa år.

Martin Snickars har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur skolan ska kunna spara miljonbelopp nästa år.

Martin Snickars har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur skolan ska kunna spara miljonbelopp nästa år.

Foto: Gorm Kallestad/Charlotte Madestam

Hultsfred2022-10-14 05:00

– Men hur det ska göras vet jag inte i dag, säger han, arbetet har precis börjat. Så jag kan inte säga så mycket än.

Några konkreta besparingar kan han inte trolla fram ur hatten så där direkt. 

– Mitt uppdrag är att ta fram förslag och presentera för barn- och utbildningsnämnden senast 31 oktober, säger han.

– Det är först med underlaget i hand som nämnden kan ta beslut om de kommande besparingarna. I sista änden är det upp till politiken att ta beslutet om vad vi kan spara på. Jag ska bara lägga fram förslag.

6,2 miljoner är i sig bra mycket pengar, men det ändå bara ett par procent av totalbudgeten. Så Martin Snickars har goda förhoppningar om att kunna lösa uppgiften, även om det kan bli nog så knepigt att nå ända fram.

Det senaste sammanträdet i barn- och utbildningsnämnden kom till stor del att handla om ekonomi. Med bokslut från förra året, och en prognos för i år. Och budgeten för nästa år. Det var en djungel av siffror att ta sig igenom för ledamöterna. 

Bokslutet för 2021 visar på ett underskott med 9,6 miljoner. Ett underskott som ser ut att halveras i år prognosen pekar på minus 4,2 miljoner i år. 

Ett underskott som ska hämtas hem nästa år, tillsammans med några andra mindre poster, tidigare uppskjutna besparingar enligt demografimodellen. Så totalt är det 6,2 miljoner som ska sparas på något vis. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!