Kriget mot måsarna – här är kommunens strategi

I Hultsfred har man länge haft problem med aggressiva måsar. På Hultsfred Bostäder har man en långsiktig strategi för att råda bot på problemet.

Man har länge haft problem med måsar i Hultsfred.

Man har länge haft problem med måsar i Hultsfred.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Hultsfred2025-04-21 18:00

På Hultsfred Bostäder får man varje år in ett 20-tal anmälningar om aggressiva måsar. Samtidigt som problemet är geografiskt utbrett, nämns tre områden som kan vara särskilt utsatta.

– Det rör sig om större bostadsområden. Centrum, Ekeberg, och Stålhagen, skulle jag säga. Men vi måste ta till åtgärder i hela Hultsfred, säger Mikael Pettersson, fastighetschef på Hultsfred Bostäder.

Anmälningarna kommer oftast in i april när häckningssäsongen drar igång.

– Då börjar de bygga bo och lägga ägg. När fåglarna vill skydda sina nya ägg kan de dyka ner mot personer. Och det är klart, då kan man bli rädd.

Framförallt kommer anmälningarna från enskilda privatpersoner i lägenhetshus.

– De bygger ofta på höga byggnader för att det motsvarar klippor och berg, där får de vara ifred i vanliga fall.

Fåglarna vill gärna bo i den miljö som bäst liknar deras naturliga häckplatser. Hultsfreds angränsande till sjön Hulingen kan också bidra förekomsten av fåglar i området.

Mikael Pettersson vill varna för att mata fåglarna eftersom att de då lätt blir fler. Han menar dessutom att man ofta matar måsarna helt omedvetet.

– Vi har sett de som matar fåglarna direkt. Men man kan också slänga ut något och tro att det ruttnar i naturen. Då har man faktiskt börjat mata fåglarna, och då växer de i antal.

För att kunna genomföra åtgärder mot måsarna krävs tillstånd och utbildning.

– Vi har anlitat Anticimex för att sköta det här. I och med att det är ett långvarigt problem har vi samarbetat i många år nu.

På grund av lagändringar har åtgärderna förändrats genom åren.

– Ett sätt som använts genom åren är så kallad pickning, där man hackar hål på äggen så de inte utvecklas. Men vi tycker det är mer effektfullt att ta bort hela boet, för då måste man bygga ett nytt.

Många åtgärder handlar också om att göra det svårt för fåglarna att slå sig till ro.

– Mellan en takhuv och ett tak är det jättebra att bygga bo. Då sätter vi piggar på det stället. Fåglarna går och sätter sig också gärna vid nocken, och då kan man sätta smala metalltrådar längs där för att försvåra möjligheterna.

Där andra fastighetsägare inte gjort samma åtgärder blir det sällan någon bättring.

– Då flyttar de bara till grannen. Därför hjälper det inte om inte alla hjälps åt.

Enligt Mikael Pettersson kan det dröja upp till tre år innan man ser resultatet av åtgärderna.

– Fåglar är vanedjur. De kommer att komma tillbaka till samma ställe som de varit på året innan. Man måste trötta ut dem och göra det svårt för dem under flera år, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!