Kris i granskogen

Läget i de Småländska skogarna har förvärrats avsevärt under den senaste tiden och nu står skogsägarna inför en ren katastrof. Skogsstyrelsen har genomfört en inventering av stormskadorna efter januaristormen Per samt granbarkborrsangreppen och det var ingen munter syn som mötte dem då det visade sig att läget är värre än befarat.

Det ligger mycket träd kvar i skogen efter vinterns stormar, dessa blir nu en bra grogrund för granbarkborren.

Det ligger mycket träd kvar i skogen efter vinterns stormar, dessa blir nu en bra grogrund för granbarkborren.

Foto:

Hultsfred2007-04-18 06:16

De senaste två åren har varit otroligt jobbiga för skogsägarna i regionen med flera kraftiga stormar som fällt mängder av prima granskog.
Dessa vindfällen har sedan blivit ett paradis för den fruktade granbarkborren som för varje år som går, tar död på allt större mängder granskog.
Förra året nådde man nya rekordnivåer i populationen av granbarkborren, läget var mycket bekymmersamt inför vintern. Men det fanns vissa förhoppningar om att kylan skulle ta död på en del av borrarna.
Men läget har blivit det omvända med en ovanligt mild vinter och en rekordvarm april månad som har fått till följd att garnbarkborren börjat svärma två månader för tidigt. Utöver detta drog stormen Per förbi i januari och i dess spår följde mängder av fälld skog som nu blir till rena smörgåsbordet för borren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om