Rättegång efter hot om skolskjutning

Vad det olaga hot eller bara ett dåligt skämt? En tonåring från Hultsfreds kommun skrev att han skulle genomföra en skolskjutning. Nu är det upp till Kalmar tingsrätt att avgöra om tonåringen ska straffas eller frias.

Polisen kollade igenom elevens skåp, utan att hitta något misstänkt. Det gjordes även en husrannsakan i Hultsfred.

Polisen kollade igenom elevens skåp, utan att hitta något misstänkt. Det gjordes även en husrannsakan i Hultsfred.

Foto: Polisen/Arkiv

Hultsfred2024-06-26 21:00

Det var i mitten av februari som Hultsfredskillen skrev att han skulle genomföra en skolskjutning på sin gymnasieskola, som ligger i en annan del av Kalmar län.

Hotet skickades i en anonym chattgrupp på internet – där skolans elever framför skvaller av olika slag. De två administratörerna fick en dålig magkänsla när de såg meddelandet om skolskjutningen och slog larm till en lärare. Kort därefter kontaktades polisen och skolan aktiverade sin krisgrupp.

Med hjälp av IP-numret riktades misstankarna mot en elev från Hultsfreds kommun. Och ja, tonåringen erkände direkt att han skrivit meddelandet. Men han hade inga planer på att genomföra en skolskjutning, utan det handlade bara om ett skämt. Han var uttråkad och "ville få igång ett skämt som folk kunde prata om."

Det var också polisens bedömning, efter det genomförts husrannsakningar i både elevens skåp på skolan och i bostaden hemma i Hultsfred. Förutom en softairgun och ett paintballgevär hittades inget som stack ut. I ett tidigt skede sa utredaren att det till 99 procent inte var något allvar bakom hotet.

Under onsdagen var det rättegång i Kalmar tingsrätt. Tonåringen från Hultsfred åtalas för olaga hot och ringa vapenbrott. Han erkänner omständigheterna och säger att han är ångerfull, men nekar till brott då det inte fanns något uppsåt att skrämma eller hota.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!