"Kritiken mot hälsocentralen är obefogad"

Distriktsläkare Göran Linder tycker kritiken mot Hultsfreds Hälsocentral är obefogad. Men – säger samtidigt att han länge ”stridit” för att han och kollegorna ska dubbel- och trippelboka patienter för att hinna med.
– Jag har inte fått riktigt gehör för det, åsikten är att stressen skulle riskera utbrändhet.

Distriktsläkare Göran Linder tycker att kritiken mot Hälsocentralen i Hultsfred är obefogad, men erkänner samtidigt att man är underbemannade.

Distriktsläkare Göran Linder tycker att kritiken mot Hälsocentralen i Hultsfred är obefogad, men erkänner samtidigt att man är underbemannade.

Foto: Lotta Madestam

Hultsfred2018-04-10 16:00
Hultsfreds Hälsocentral har kritiserats en del senare tid. Kanske främst för att det är svårt att få tid hos en läkare.
– Jag blir både upprörd och beklämd. Det skadar sjukvårdens anseende, sa oppositionslandstingsrådet Gudrun Brunegård, som vänt sig till chefsläkare Mattias Alvunger och patientnämnden med en önskan om att få till en granskning av hälsocentralen.
Halvsida subjektiv text
Göran Linder säger sig bli ledsen över att behöva läsa om kritiken i vår tidning.
– Av 8 500 patienter är det en eller två som är missnöjda, säger han. Så kommer det en halvsida, subjektiv text om det utan att vi kan bemöta kritiken. Det är inte roligt alls.
Tycker du att det är tråkigt att läsa om kritiken för att den är obefogad, eller för att verkligheten ser ut så här?
– Jag tycker den är obefogad. Det ger en skev bild, tycker jag. Vi får till oss att de allra flesta patienter som kommer till oss är nöjda.
Så du håller inte med om att patienter har svårt att boka tid på Hälsocentralen i Hultsfred?
– Ja, jo det kanske de har. Vi har haft problem med att läkare inte varit i tjänst och att vi är ständigt underbemannade och tvingas ta hjälp av hyrbolag. En del läkare är bra, andra inte. De som inte är bra skickar vi iväg. För tillfället är vi fyra läkare, så det saknas en.
Men då finns det ju ett organisatoriskt problem i botten, trots allt?
– Det har tjatats om att akuttiderna tar slut för tidigt sedan jag började här 2009, säger Göran Linder. Mitt förslag är att vi ska skapa x antal extratider genom dubbel-, eller rent av trippelbokningar för snabb läkarbedömning av patienten, för att se om det är akut.
– Men jag har inte fått gehör för det hos övriga läkare. Det anses att det skapar en stress, att det skulle leda till utmattning och utbrändhet.
Vad vill du säga angående kritiken från en patient vi skrivit om, att hon inte fått träffa en läkare sedan september 2016, trots kritiskt låga D-vitaminvärden. Mediciner och dosering justeras enbart brevledes.
– Det är svårt att veta, eftersom jag inte kan gå igenom vad som hänt. Men man bör förstås träffa sin patient, en tid ska man naturligtvis kunna få. Inte nödvändigtvis en akut-tid. Mitt råd är att göra en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, så de kan göra en utredning. De lägger inte två fingrar i kors. Jag välkomnar en granskning så vi får svar på om ett fel begåtts, så vi kan rätta till det, eller om det är ett systemfel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om