Kulturhus skyddas med kameraövervakning

Skadegörelse, klotter, glaskrossning, nedskräpning och annat elände är det nu slut med tålamodet. Järnvägsstationen i Hultsfred ska få kameraövervakning.

Järnvägsstationen i Hultsfred ska kameraövervakas. Tålamodet med skadegörelse och nedskräpning är slut. Nu vänder sig bostadsbolaget till länsstyrelsen för att få klartecken.

Järnvägsstationen i Hultsfred ska kameraövervakas. Tålamodet med skadegörelse och nedskräpning är slut. Nu vänder sig bostadsbolaget till länsstyrelsen för att få klartecken.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-04-27 19:00

– Vi har haft ganska mycket skadegörelse, säger fastighetschefen på AB Hultsfreds Bostäder, Mikael Pettersson. Nu begär vi tillstånd hos länsstyrelsen att få sätta upp kameror.

En ny lagstiftning har kommit till och gör det lite lättare att få tillstånd.

– Sedan är det lite speciellt med stationshuset, eftersom det är ett byggnadsminne, säger Pettersson. Men vi ska inte förvanska något. Kamerorna ska vi placera så diskret som det bara är möjligt.

Några gånger har kommunen och Securitas upptäckt att någon försökt manipulera tidslåset till väntsalen, eller att ha hakat upp fönster för att ta sig in.

– Men vi kan inte ha folk där mitt i nätterna, säger Mikael Pettersson. Det är bland annat en fråga om brandsäkerhet, vi har ju hyresgäster på övervåningen.

Pettersson förklarar att en del i lättnaden i regelverket är att man i hela landet sett en ökning av våldsbrott i anslutning till järnvägsstationer och busshållplatser.

– Och vi hänger på, säger han. Vi vill ju att hela stationsområdet ska bli säkrare.

Han berättar också att det inte kommer att sitta någon och titta på filmerna till vardags. Men att den dagen det händer något så kan bilderna vara värdefulla för utredningen. Sedan finns också en förebyggande effekt naturligtvis. Blotta vetskapen om kameror skapar en lugnare miljö.

– Det blir precis som i H-city, säger han. 

Ett tillstånd från länsstyrelsen väntas ta tre månader att få klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!