I måndags var första kursdagen och då satte deltagarna yxan i de första stockarna med stor energi. Så pass att "lärospånen" flög vida omkring. Och innan dagen var slut hade de fått till det första stockvarvet till den lilla stugan.
- Vi jobbar med den så kallade dalaknuten, säger kursledaren Tyko Loo, den är lite mer avancerad att göra, men man kan göra den i färskt virke. Den släpper inte när virket torkar och krymper.
Tvärt om, ju mer virket krymper desto tätare blir knuten.
Det är första gången som Träindustrimuseet i Virserum ordnar en sådan här kurs. Intresset är gott, men det finns fortfarande möjlighet att haka på. Kursen pågår ju hela den här veckan, och nästa.
Idén till det hela uppstod när museets personal träffade Tyko Loo på Skansen i Stockholm.
Han har jobbat med liknande kurser där i 14 år på raken vid det här laget.
Med på kursen i Virserum finns bland annat Sterne Ingvarsson och Johanni Saarinen från Arvika som tagit tillfället i akt att lära sig mer om knuttimring.
- Det här var det närmaste stället där det inte var fulltecknat redan, säger Johanni Saarinen som rest från Värmland för att vara med.
Han har kollat med en liknande kurs i Gränsfors, men där var det fullt och till härnösand var det ännu längre att åka.
Johanni har inte jobbat så mycket med trä tidigare men tyckte ändå det vore kul att prova.
- Jag har varit resemontör förut, säger han, så min erfarenhet av trä är mest bara att såga ved. Sterne Ingvarsson från Hultsfred har jobbat som snickare i många år och tog det här tillfället att lära sig något helt nytt i branschen.
Kurs i hundra knutar
- Det är en speciell känsla att timra hus som kan stå i 300 år, säger kursledaren Tyko Loo som kommit från Härjedalen för att leda en kurs i Virserum.
Tyko Loo har rest ner från Härjedalen för att lära ut konsten att timra hus. Timmerkursen i Virserum är i full gång och redan har man kommit en bit på stugan som byggs.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!