Kvinnojouren trappar upp kampen mot porren

"Vi kämpar för att förbjuda porr för alla under 18 år". Elaine Sanches på Kvinnojouren i Hultsfred/Vimmerby är bestämd på den punkten.

Elaine Sanches, verksamhetschef för kvinnojouren i Vimmerby och Hultsfred, berättar att kampen mot porren kommer att trappas upp med polisanmälningar och informationsmöten.

Elaine Sanches, verksamhetschef för kvinnojouren i Vimmerby och Hultsfred, berättar att kampen mot porren kommer att trappas upp med polisanmälningar och informationsmöten.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-04-24 19:00

– Det som syns på porrfilmer är inte verkliga livet, säger hon, det har inget med verkligheten att göra. Vi kommer att bli mycket mer aktiva med information om det framöver. 

Hon räknar med att kvinnojouren i Hultsfred och Vimmerby kommer att synas betydligt mer ute på skolor, där man hoppas få träffa både elever och föräldrar för att sprida kunskap om vilka konsekvenser porrfilmerna kan dra med sig.

Den här informationssatsningen tar avstamp i riksorganisationen Roks årliga aktionsvecka som börjar vecka 17, där man tillsammans med lokala jourer och organisationen Kvinnofronten kommer att polisanmäla spridningen av porrfilmer, detta eftersom de anser att det handlar om olagligt sexuellt våld som skildras.

– I jourerna möter vi kvinnors och tjejers berättelser om sexuellt våld, säger Emelie Skeppar, kommunikatör vid riksorganisationen Roks. Statistiken bekräftar också att det sexuella våldet mot unga tjejer har ökat. De övergrepp som skildras i porren har normaliserats.

Hur den lokala kvinnojouren ska gå till väga med sin informationskampanj kommer att bestämmas i nästa vecka.

– Vi kommer att ha ett möte då och lägga upp riktlinjerna, säger Elaine Sánches, men ska gå ut i skolorna och berätta.

Hon ser det som en viktig uppgift för jouren, att försöka vända utvecklingen och minska det sexuella våldet, där information är ett viktigt inslag. Kvinnojouren kommer också att göra polisanmälningar, om man upptäcker någon som sprider porr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!