Kyrkoherden: Det är becksvart på kyrkogården

Hultsfreds församling har fått ta emot kritik, att det är mörkt och känns otryggt på kyrkogården. Nu vill man ha allmänhetens hjälp att råda bot på det.

Det finns lampor, men alldeles för få anser besökarna som kritiserat att det är mörkt och känns otryggt att vara på kyrkogården i Hultsfred. Nu ska det bli ändring på den saken lovar kyrkoherden.

Det finns lampor, men alldeles för få anser besökarna som kritiserat att det är mörkt och känns otryggt att vara på kyrkogården i Hultsfred. Nu ska det bli ändring på den saken lovar kyrkoherden.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-11-23 20:00

På senare tid har kyrkoherde Mikael Eriksson fått ta emot flera samtal som rör belysningen på Hultsfreds kyrkogård.

– Folk reagerar på att det är väldigt mörkt och att det känns otryggt att vistas på kyrkogården och så ska det förstås inte vara, säger han.

I dagsläget är bara vägarna till kyrkan och gravkapellet upplysta.

Så du håller med om kritiken?

– Ja, det är becksvart, säger Mikael Eriksson, som nu tänker ta allmänheten till hjälp för att ljusa upp kyrkogården och öka tryggheten.

På tisdag kväll kommer Linköpingsföretaget Tindra Design, med erfarenhet av offentlig belysning, till Hultsfred. Samtidigt bjuds allmänheten in till en rundvandring på kyrkogården, så folket får tycka till och komma med förbättringsidéer. 

– Vi vill ju att kyrkogården ska besökas även mörka perioder, säger Mikael Eriksson. Så det kan handla om både indirekt belysning av träd och buskar och direkt belysning av mindre och större vägar.

Finns det pengar i budgeten till detta?

– Ja, det finns pengar i 2020 års budget. Vi har dock fått en lite annan ingång, så kanske måste vi göra åtgärderna i etapper och avsättas nya pengar.

Startskottet går i Hultsfred.

– Tanken är att vi ska göra en totalöversyn, säger Jörgen Petersson, fastighetsansvarig. Vi vill att kyrkogårdarna ska bli en mer allmän plats, där man vill vara och strosa runt. Då är belysningen viktig, men det handlar också om att ta ner döda träd, återplantera och upprustning i största allmänhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!