Laddar för "Slaktmånad" – osäkert om festivalen blir av

Arrangörerna jobbar för att musikfestivalen Slaktmånad ska kunna hållas i oktober. Men än är det osäkert om den blir av.

Närheten till publiken på Hulingens lilla scen, gör att många stora band vill spela här. Publikkontakten blir intensiv.

Närheten till publiken på Hulingens lilla scen, gör att många stora band vill spela här. Publikkontakten blir intensiv.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-08-18 08:00

– Det förutsätter lättnader i restriktionerna, säger Walter Hultman som tillsammans med Hotell Hulingen arrangerar festivalen. Vi vet inte om det är möjligt att genomföra festivalen.

Hultman håller tummarna för att det ganska snart ska komma besked från Folkhälsomyndigheten om vad som kommer att gälla första helgen i oktober.

Inte heller förra året kunde festivalen genomföras, pandemin och restriktionerna satte stopp för det mesta. Även för Slaktmånad, festivalen som har sina rötter i den lite större festivalen Mörkaste Småland.

– Så kan vi inte köra i år också, då kommer det att märkas i ekonomin, säger Walter Hultman, som förklarar att man haft en hel del kostnader för årets festival i form av marknadsföring och annat.

– Men så länge hoppet lever om att kunna genomföra festivalen måste vi fortsätta marknadsföringen, säger Walter Hultman.

I förra veckan införde Skatteverket ett nytt evenemangsstöd som vänder sig till just arrangörer av stora event. 

– Det är för att de ska våga satsa och planera sina evenemang, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Det här stödet gäller både föreningar, och företag.

Meningen med stödet är just att de ska kunna jobba vidare med sina event, och om sedan Corona sätter käppar i hjulet för dem, ska staten vara med och dela på den ekonomiska smällen om eventet ställs in.

– Det är också meningen att arrangörerna ska kunna få ett förhandsbesked, säger hon.

Beskedet om det nya evenemangsstödet tänder ett litet ljus i Mörkaste Småland, men Walter Hultman vågar sig inte på att förutsätta att festivalen ska kvala in för ett eventuellt stöd.

Grundplanerna för årets Slaktmånadsfestival (Den heter så för att Oktober sedan gammalt är slaktmånaden) ligger dock klara, banden är bokade och Walter Hultman kan presentera en helskandinavisk Lineup.

– Vår headliner i år är svenska bandet Sacramentum, berättar han. Det är riktigt stort, de kommer och gör en exklusiv spelning hos oss på Slaktmånad.

Han berättar att bandet var riktigt stora i sin nisch på 1990-talet och att de egentligen har lagt av. Men att de nu gör en reunion för ett fåtal spelningar.

– Det är många som vill se dem igen, säger Walter Hultman, och det är stort för oss som liten festival att få dem hit.

I övrigt är det bara svenska band som spelar. Och ett norskt.

Så sent som i förra veckan infördes ett nytt evenemangsstöd för musikfestivaler och andra stora event. Tanken är att få arrangörerna att våga satsa vidare, restriktionerna till trots.
Så sent som i förra veckan infördes ett nytt evenemangsstöd för musikfestivaler och andra stora event. Tanken är att få arrangörerna att våga satsa vidare, restriktionerna till trots.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!