Laddat EU-program i mÄl

Projektet Àr i mÄl. Den första, och enda, laddningsplatsen som klarar bÄde elcyklar, bilar och andra fordon, Àr klar.

Laddningsstationen Àr klar och i drift. Det betyder att Erasmusprojektet Àr i mÄl och de deltagande eleverna kan summera sina nyvunna kunskaper.

Laddningsstationen Àr klar och i drift. Det betyder att Erasmusprojektet Àr i mÄl och de deltagande eleverna kan summera sina nyvunna kunskaper.

Foto: Privat

Hultsfred2019-06-13 19:00

Ekonomieleverna pÄ Hultsfreds Gymnasium har tillsammans med elever frÄn skolor i sex olika Europeiska lÀnder tillsammans skapat den hÀr produkten, och med det har projektet gÄtt i mÄl.

– Laddplatsen Ă€r fĂ€rdig nu, och den sitter monterad vid en gymnasieskola i Tyskland, berĂ€ttar Alexander Lagerström som gĂ„r pĂ„ Hultsfreds Gymnasium och har deltagit i projektet.

– Det Ă€r en patenterad anlĂ€ggning.

De olika skolorna har haft olika uppgifter i projektet, i Hultsfred har affÀrsidén jobbats fram, en annan skola har gjort konstruktionen och en tredje har svarat för tillverkning. Och sÄ vidare.

Under projektets gÄng har elever frÄn de olika skolorna, i Belgien, Tyskland, Ungern, RumÀnien, Italien och Sverige fÄtt tillfÀlle att hÀlsa pÄ varandra och knyta kontakter.

– Hultsfred Ă€r enda skolan i Sverige som varit med i projektet, sĂ€ger Alexander Lagerström.

NÀr projektet började fick eleverna uppdraget att skapa nÄgot som kunde frÀmja en hÄllbar utveckling och att bygga upp ett företag kring en idé. De valde att skapa en laddstation för elfordon av olika slag.

Men huvudsyftet med det Erasmus-projektet, som det heter, var inte att ta fram nÄgon laddstolpe, utan handlade mer om att eleverna skulle fÄ prova att jobba internationellt och knyta kontakter över grÀnserna.

– Vi har fĂ„tt lĂ€ra oss att arbeta internationellt och eftersom allt samarbete skett pĂ„ engelska har vi lĂ€rt oss mycket och vi har fĂ„tt globala kontakter, sĂ€ger Alexander Lagerström.

Erasmus+ Àr EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!