Lägerliv hela veckan lång

950 ungdomar ända från Luleå i norr till Ystad i söder deltar under veckan på Svenska Kyrkans Ungas riksläger i Salsnäs. Det är en vecka fylld med många aktiviteter och det är full rulle från morgon till kväll.

Att få sitta runt lägerelden och prata och träffa nya vänner är ett av de viktigaste sakerna när man är på läger.

Att få sitta runt lägerelden och prata och träffa nya vänner är ett av de viktigaste sakerna när man är på läger.

Foto:

Hultsfred2005-08-11 06:23

När Vimmerby Tidning anländer till lägret som ligger strax utanför Målilla är klockan nio på morgonen och det är fortfarande ganska lugnt på lägerplatsen. Man möts av tält som sticker upp som svampar i marken och en doft av bränt trä som fyller området från alla de brasor som brinner runt om på lägerplatsen. De flesta har redan vaknat och genomför sina morgonbestyr och äter frukost innan det är dags för morgonsamlingen. Området är indelat i åtta olika byar och i varje by hålls det ett morgonmöte. Helt plötsligt börjar man höra sång från olika ställen på lägerplatsen och då förstår man att de första mötena har börjat. Förutom sång och bön under mötena går man igenom dagens program.

Täljer båtar
Denna dag kommer temat att vara luft och olika aktiviteter som rör detta ämne planeras. Ett gäng med barn och ledare från Luleå och Piteå har beslutat sig för att göra barkbåtar som ska få segel så att luften kan föra dem framåt. De ger sig genast ut och letar reda på ett bra trästycke som passar bra till båtarna. Sedan åker knivarna fram för att tälja en bra form på båtarna. För många av barnen är det första gången de är så här långt söderut och det tycker de är spännande.
- Att åka på läger är ett äventyr och det är alltid något som fastnar i minnet, säger Carina Berglund som är ledare för barnen.
För att ta sig till lägret i Salsnäs fick ungdomarna från Luleå och Piteå åka buss i 18 timmar i sträck.
- Vi fick sova i bussen, det var lite knöligt men det är roligt att vara här. Vi har bland annat åkt dressin, badat och tovat ull, berättar barnen.
Under måndagskvällen fick lägret besök av Rättvisemärkets generalsekreterare Alice Bah Kuhnke som pratade om hur viktigt det är att köpa rättvisemärkta varor.
- Om du köper rättvisemärkt kaffe så vet du att de på andra sidan jordklotet som plockat kaffebönorna fått skäligt betalt. De kan få äta sig mätta, säger Alice Bah Kuhnke.
Som en avslutning på kvällen fick varje lägerdeltagare släppa iväg en ballong med tillhörande lapp som uppmanade den som hittar den att köpa rättvisemärkta varor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om