"Lägg ner polisstationen i Virserum"

Polisstationen i Virserum har spelat ut sin roll. Det anser polisens egna utredare, som gått igenom snart sagt varenda kvadratmeter av polisens lokaler i Kalmar län. Avveckla polisstationen i Virserum så snart kontraktet går ut, föreslår utredaren.

Virserums polistation är nedläggningshotad.

Virserums polistation är nedläggningshotad.

Foto:

Hultsfred2003-05-08 07:39

Det är TP Group AB som på uppdrag av polismyndigheten i Kalmar län och länspolismästare Olof Ersgård har gjort en grundlig inventering av länets alla polisstationer. I akt och mening att spara pengar givetvis. Men också för att skapa en bättre arbetsmiljö för poliser och annan personal, på ställen där det behövs.
Antalet poliser i länet har minskat de senaste åren och man står inför ett stort antal pensionsavgångar ytterligare. Av 325 poliser i dag, är det 125 som pensioneras fram till 2012 och att rekrytera nya är inte lätt. Framförallt inte till de mindre orterna.
Därför vill polismyndigheten se över sina lokaler. Och naturligtvis sina lokalkostnader. Näst efter personalkostnaderna är lokalerna det dyraste man har.

Avveckla Virserum
Enligt den här utredningen har polisstationen i Virserum spelat ut sin roll och den bör avvecklas så snart det låter sig göras.
I dag är det en person som utgår från stationen i Virserum, men denne jobbar också i hög utsträckning på andra håll i länet.
Dessutom minskar samarbetet med Dacke Stop behovet av polisstation, eftersom här finns ett visst mått av blankettservice och liknande anser utredarna.
"Vår bedömning är, skriver utredarna, "att utnyttjandegraden av polisstationen i Virserum är alldeles för låg för att motivera dess existens. Som service till allmänheten kan eventuellt samarbetet med Dackestop fortsätta".
Utredarna anser också att standarden på lokalerna är låg, och att huset är gammalt, illa anpassat för dagens polisverksamhet. Man påpekar också att det finns förhandlingar med Hultsfreds kommun om att ta över den av polislokalerna.

Men i Hultsfred får polisen sitta kvar...
Polisstationen i Hultsfred får godkänt av utredarna. Räknar man kvadratmeterhyra per anställd är det bara Västervik som är billigare. Stationen i Hultsfred erbjuder 41 kvadratmeter per anställd och det är minst i länet.

Det kanske inte är så konstigt att utredarna konstaterar att Hultsfredspolisen är aningen trångbodd.
Vissa utredningsrum betraktas som små, speciellt som många förhör måste genomföras med tolk.
Det största problemet är dock att omkädningsrummen är för små, anser utredarna.
Enligt utredningen är dock inte olägenheterna värre än de går att stå ut med och man föreslår att Hultsfredspolisen ska behålla sin lokaler som de är.

Reaktioner
Det är en minst sagt omfattande lunta, den här utredningen.
Den kommer att bereda ledamöterna i polisstyrelsen en hel del spännande läsning och det är inte otänkbart den skapar en del reaktioner också. Inte minst i Virserum, där polisens närvaro är mer än önskvärd.
Utredarna föreslår också att man ska börja söka efter nya polishus i Västervik och Kalmar.
I Västervik för att arrestintaget inte fungerar, det saknas rastgård för intagna, ventilationen brister.
Ja listan på anmärkningar är lång.
I Kalmar har många års mögelproblem gjort att de anställda tappat tron på att det någonsin går att få rätsida på huset.
Utredarna föreslår också att polisen minskar sina lokaler på flera håll. Bland annat i Vimmerby.
Förutom Polisstationen i Virserum ska också närpoliskontoren i Ankarsrum och Gamleby avvecklas vid kontraktens utgång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!