Lägsta arbetslösheten på 14 år – men nu ökar varslen

Arbetslösheten i Hultsfreds kommun är den lägsta på 14 år. Bland utlandsfödda har arbetslösheten mer än halverats. "Väldigt många nyanlända har fått jobb", säger Robert Andersson, sektionschef på kommunen.

"Vi har gjort ett jättejobb med utrikes födda", säger Robert Andersson, sektionschef för arbete och integration på socialförvaltningen.

"Vi har gjort ett jättejobb med utrikes födda", säger Robert Andersson, sektionschef för arbete och integration på socialförvaltningen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-12-18 06:00

I november låg den totala arbetslösheten i kommunen på 7,8 procent, vilket är den lägsta nivån sedan november 2008 enligt statistik från Arbetsförmedlingen som Newsworthy sammanställt.

Siffrorna glädjer Robert Andersson, sektionschef för arbete och integration på kommunen.

– Vi har jobbat ganska hårt med de utsatta grupperna som har varit en stor del av de långtidsarbetslösa, säger han.

Bland utlandsfödda har arbetslösheten mer än halverats, från 49,7 till 20,8 procent, under de senaste fem åren.

– Vi har gjort ett jättejobb med utrikes födda, men samtidigt är det en del som har flyttat. Det ska man inte sticka under stol med. Då minskar mängden arbetslösa, säger Robert Andersson.

– Jag tycker ändå att minskningen vittnar om ett långsiktigt arbete. Volymen är mindre, samtidigt är det väldigt många nyanlända som har fått jobb.

undefined
"Vi har gjort ett jättejobb med utrikes födda", säger Robert Andersson, sektionschef för arbete och integration på socialförvaltningen.

Han konstaterar att konjunkturen har varit stark och att många företag behövt anställa.

– Sedan har vi jobbat väldigt hårt med matchning av utrikes födda och kombinationsutbildningar tillsammans med vårt lärcenter till exempel.

Ungdomsarbetslösheten i kommunen har sjunkit från 15,5 till 9,6 procent under de senaste två åren.

– 9,6 procent på ungdomsarbetslösheten är nog den lägsta siffran jag sett på väldigt länge, så den är jag väldigt nöjd med.

Robert Andersson uppger samtidigt att det finns ett mörkertal.

– Vi har ungdomar som inte lyckas hålla sig kvar på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten i Hultsfreds kommun är fortfarande högre än både länssnittet (6,0 procent) och rikssnittet (6,6 procent). Och nu ökar antalet varsel. Närmare 5 700 personer varslades i Sverige i november.

undefined
Plannja i Järnforsen har beslutat att minska sin personal med 30 personer.

Plannja i Järnforsen ska minska sin personalstyrka med cirka 30 personer. Dessutom har Elitfönster varslat 50 personer i Vetlanda och Lenhovda.

– Vi har en viss utpendling till Vetlanda, säger Robert Andersson.

Varslen riskerar att få konsekvenser för fler än de anställda på de båda företagen

– De personer som har jobbat på Plannja och Elitfönster kommer nog inte att ha så svårt att hitta nya jobb. Men det brukar bli en undanträngningseffekt. De som står långt ifrån arbetsmarknaden får det ännu svårare.

Robert Andersson pekar på vikten av utbildning.

– Nu är ett lysande tillfälle att utbilda sig om man blivit av med jobbet eller inte hittat första jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!