Läkare rekommenderade patient sin egen privatklinik

När Cenita Friberg sökte vård på hälsocentralen, rekommenderade läkaren att besöka hans privatklinik. "Det är inte tillåtet och vi bevakar det så klart", säger primärvårdsdirektör Niklas Föghner.

"Det kändes inte rätt". Det säger Cenita Friberg sedan hon besökt hälsocentralen och där blivit rekommenderad av läkaren att söka hjälp på hans privatklinik. "Det kändes olustigt. Men det är klart man lyssnar, man vill ju ha hjälp att få må bra, jag avbokade dock tiden sedan."

"Det kändes inte rätt". Det säger Cenita Friberg sedan hon besökt hälsocentralen och där blivit rekommenderad av läkaren att söka hjälp på hans privatklinik. "Det kändes olustigt. Men det är klart man lyssnar, man vill ju ha hjälp att få må bra, jag avbokade dock tiden sedan."

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-11-04 19:00

Cenita Friberg vände sig till hälsocentralen i Hultsfred, för att få hjälp med en misstänkt urinvägsinfektion, sedan hon känt sig "konstig" en tid och sökte svar på varför.

– Läkaren berättade hela sin livshistoria för mig, och sa att han drev en privat ryggklinik på flera orter i landet, bland annat i Västervik. Så undrade han plötsligt om jag hade problem med ryggen, berättar Cenita Friberg.

– Läkaren tittade på min rygg, konstaterade att den var sned och rekommenderade mig att komma till hans privatklinik. Vi bokade till och med en tid, så jag gick därifrån med provsvar, att det inte var urinvägsinfektion eller diabetes, och ett visitkort till hans mottagning. Undrar hur många som fått ett sådant?

Hur reagerade du på hans bemötande?

– Redan där började tankarna snurra, det kändes inte rätt att jag sökte vård på en hälsocentral och blev rådd att söka privatvård. Det kändes olustigt. Men det är klart man lyssnar, man vill ju ha hjälp att få må bra. Jag avbokade dock tiden sedan.

När Vimmerby Tidning kontaktar Niklas Föghner är han väl medveten om det inträffade.

– Det är många som jobbar på en enhet och vi har många kontrollsystem på våra enheter. Så ja, jag kände till det här.

undefined
Primärvårdsdirektör Niklas Föghner berättar att regionen kände till att läkaren har en privat klinik, när han började på hälsocentralen. "Men", tillägger han, "när han utför tjänster åt oss ska han inte remittera patienter till sin egen verksamhet, det gränsar till en jävsituation".

Är det att betrakta som att läkaren varit illojal mot sin arbetsgivare?

– Vi har regler för bisyssla. De ska vara godkända av arbetsgivaren och får inte inverka skadligt på en medarbetares förmåga att hantera sitt arbete. Här handlar det om en timanställning, så det finns utrymme att bedriva annan verksamhet.

Var hans bisyssla godkänd av er?

– Vi kände till att han har en privat mottagning. Men – det är inte okej att rekommendera patienter till sin egen verksamhet. Det gränsar till jäv. Annars finns det som sagt utrymme för hans privata verksamhet, eftersom han är timanställd.

Får det här några följder för läkaren?

– Så fort vi fick kännedom om det hade verksamhetschefen ett samtal med honom och sa att det inte är tillåtet. 

Så ni nöjer er där?

– Vi bevakar frågan så klart och följer upp det.

Enligt Niklas Föghner är läkaren ny på hälsocentralen i Hultsfred, men har tjänstgjort inom Region Kalmar län på andra orter.

Jag har pratat med en patient, vet du om det rör sig om fler fall?

– Jag kan säga så här, säger Föghner efter att ha varit tyst en lång stund, det är fullt möjligt att det är mer än ett fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!