Lammjakt i påsktider

- Du är en timme sen, är det första som Olle Gustavsson säger till mig. Olle är 6 år gammal och vet hur man fångar och håller i lamm. Han är också otålig att få visa hur det går till.

Olle Gustavsson tillsammans med sin syster Klara har precis fångat in ett lamm.

Olle Gustavsson tillsammans med sin syster Klara har precis fångat in ett lamm.

Foto:

Hultsfred2009-04-14 05:41


Hasse Nyberg möter upp på gården vid Sjöruda, ett stenkast från Virserumssjön. Han är klädd i en grön overall och en blå fiberpälsjacka. Att lammen klarat sig över påsk är snabbt konstaterat, i hagen bakom huset går tackorna lugnt och betar, följda av ett eller två små lamm.
Lammen var dessutom aldrig i farozonen, de har hela sommaren framför sig innan det blir dags för slakt.
- Det började med tre tackor för 25 år sen, säger Hasse Nyberg och tar av sig jackan i vårsolen. Det var när vi flyttat hit, ett lamm till var och en av flickorna. I början hade tackorna namn, numera har de bara nummer.

Inga flasklamm
Olle och hans lillasyster Klara försöker fånga lamm som flyr undan. Lammen håller sig till sina mammor ett par meter bort och tittar på Olle. När han går närmre står de kvar men när det blir farligt springer de iväg ställer sig och betraktar honom.
- Vi får ha tålamod Olle, säger Hasse. De får komma till oss.
Fåren som Nyberg har är en gotländska ras och de får i normalfall två lamm. I år har det inte blivit några flasklamm.
- Flasklamm är så tama att de springer efter oss. Nu får Olle springa efter lammen.
Flasklamm kallas de lamm som stötts bort av sin mamma och blivit matade med flaska under uppväxten. Att de stötts bort kan ha många anledningar, men det handlar främst om hur kontakten är mellan tacka och lamm de första kritiska timmarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om