Lång natt för räddningstjänsten

En rådig insats av en privatperson kunde natten till i dag stoppa skogsbrand från att sprida sig och bli stor. Blixten hade slagit ner i ett träd vid Koppramåla, utanför Hultsfred.

Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun fick en hel del att göra efter nattens åskväder,med fleramindre skogsbränder och automatlarm.

Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun fick en hel del att göra efter nattens åskväder,med fleramindre skogsbränder och automatlarm.

Foto: Räddningstjänsten

Hultsfred2018-08-10 13:33

Trädet klövs i två delar och det började brinna på marken under. Branden upptäcktes dock snabbt av en privatperson som slog larm.

­– Han kunde lokalisera branden och tömde också en pulversläckare över den, säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap, som berömmer den rådiga insatsen.

– Annars hade det kunnat sprida sig betydligt mer.

Nattens åskväder satte räddningstjänsten i Hultsfreds kommun på prov. Det ena larmet efter det andra fick flera stationer att rycka ut under natten.

Redan på sena torsdagskvällen drog den arbetsamma natten igång, med en älgolycka vid Ödhult på riksvägen utanför Hultsfred. En personbil krockade med en älgko. Dess bättre blev det inga personskador, men älgen dog.

Därefter kom ett automatlarm från Olaussons Hyvleri i Järnforsen. Det visade sig dock, när styrkan kontrollerade att det handlade om ett tekniskt fel. Men knappt hann man tillbaka till brandstationen förrän det var dags igen, den här gången handlade det om en mindre skogsbrand i Årenatrakten.

– Blixten hade slagit ner i en trätopp, säger Ulf Bowein. Trädtoppen i sin tur hade ramlat ner och satt eld på en rishög. Men det var ingen större fara för spridning här, det regnade ganska mycket. Så det var ett tacksamt ställe.

Arbetet här var nätt och jämnt avslutat, när nästa larm kom. Den här gången från IKEA i Hultsfred.

–Vi fick två automatlarm i snabb följd, säger Ulf Bowein. Förmodligen var det åskan som orsakat något fel på larmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!