– Jag har inte hunnit se uppgifterna än, säger ambulanschef Melker Engström i Västervik. Men det stämmer ganska bra med min uppfattning av läget. Vi har fler larm, vilket ger längre insatstider. Men patienterna är inte sjukare.
– Så många gånger handlar det om att patienten skulle sökt hjälp på annat sätt än genom ambulans, säger han. Men de vill naturligtvis ha hjälp så snabbt som möjligt. Vilket gör att vi får åka på en del larm av fel typ. Och det har vi egentligen inte kapacitet till.
Hjärt-Lungfonden har granskat ambulansens insatstider i alla landets 290 kommuner, och kommit fram till att tiden ökat i 227 av dem.
Det är ambulansens responstid som granskats. Alltså den tiden det tar från larmsamtalet till larmcentralen till dess att bilen är framme.
I Hultsfred var den tiden 14,4 minuter år 2012, 15,9 år 2016 och 16,4 minuter år 2020. En ökning med precis två minuter.
Ökningen till trots är ambulanserna i Hultsfreds kommun snabbt på plats jämfört med i många andra kommuner, där tiden kan dra iväg över 20 minuter. Vimmerby är däremot snabbare, 13,7.
För de uppskattningsvis 10 000 svenskar som årligen drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus kan tidsskillnaden vara livsavgörande. För varje minut utan hjälpinsatser minskar chansen till överlevnad med hela tio procent. Endast drygt 600 personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år överlever, skriver Hjärt-Lungfonden i en kommentar.