Kvinna lurade minst tre att köpa djur som inte fanns

Lena ville så gärna ha en kattunge och blev överlycklig när hon fick se två sibiriska kattungar i en annons. Hon kom överens med säljaren att köpa en av dom. I väntan på att kattungen skulle växa till sig nog för att skiljas från mamman betalade Lena en handpenning på 2 500 kronor. De pengarna fick hon aldrig se igen – och inte någon kattunge heller.

Den 45-åriga kvinnan döms den här gången till fängelse för bedrägerierna där hon gjort folks längtan efter sällskapsdjur till sitt specialverktyg.

Den 45-åriga kvinnan döms den här gången till fängelse för bedrägerierna där hon gjort folks längtan efter sällskapsdjur till sitt specialverktyg.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Hultsfred2023-11-19 12:00
undefined
Vem smälter inte för en kattunge? Det gjorde i alla fall flera av den bedrägliga kvinnans offer. Någon fyrbent vän fick de ändå inte och pengarna de betalade är för alltid borta.

Lena är inte den enda som låtit sig luras av annonser en kvinna i 45-årsåldern från Hultsfreds kommun lagt ut med katter och hundar. Samma sak råkade också Anneli och Kent utför när de letade efter sällskapsdjur. 

Vad ingen av dem visste var att den 45-åriga kvinnan bakom annonserna mer eller mindre gjort det till en vana att annonsera ut djur och ta handpenning som säkerhet och sen inte leverera någon katt eller hund eller betala tillbaka några pengar. 

På fredagen dömdes den 45-åriga kvinnan för de tre bedrägerierna hon gjorde sig skyldig till hösten 2021. Det var då Lena, Anneli och Kent trodde sig ha hittat de sällskapsdjur de sökte.

Lena var först ut och utöver handpenningen på 2 500 kronor betalde hon ytterligare en delbetalning på 1 000 kronor till säljaren. Dessutom bad 45-åringen Lena om lån på 1 300 kronor för att hennes mamma var svårt sjuk och hon själv hade fått det svårt med pengar.

Kort därefter började Lena ångra sig om kattungen och skrev det i ett sms till 45-åringen samt att hon ville ha tillbaka 3 500 av de 4 500 hon betalat. Resterande 1 000 kronor lät Lena 45-åringen behålla för besvären.

Det tyckte 45-årringen lät bra och lovade att betala – senare. Så blev det aldrig.

undefined
En kvinna annonserade att hon ville köpa en rottweiler. Hultsfredskvinnan nappade direkt – fast hon inte hade några hundar att sälja.

Annelie annonserade att hon ville köpa en rottweiler och fick svar från en kvinna som uppgav att hon hade två valpar hemma i Borås. Men för att Anneli skulle slippa åka dit kunde de ses i närheten av Annelis hemort i Dalarna eftersom den andra valpen redan var såld till Dalarna. Bra deal, tyckte Anneli och swishade 3 500 kronor i handpenning till kvinnan, som inte alls bodde i Borås utan i Hultsfreds kommun.

Nån valp kom aldrig och när Anneli krävde pengarna tillbaka skulle hon visst få det. Men inte direkt. Sjukdom, brist på pengar och en sjuk mamma gjorde det omöjligt för tillfället.

Kent blev glad när han äntligen såg en annons om bruna katter och slog till snabbt och swishade 1 500 kronor till kvinnan. Kanske lite för snabbt, men han hade ju redan varit för sen på ett par annonser om just en sån katt han ville ha. Kort efter betalningen av handpenningen kollade han upp kvinnans recensioner på säljsajten och de var allt annat än smickrade. Flera personer varnade för hennes bedrägliga affärer.

Han skrev till henne om upptäckten och meddelade att han ångrade köpet av kattungen krävde tillbaka sina 1 500.

Hon svarade: "Varför ska du hålla på så, du behöver inte vara otrevlig."

Några pengar eller någon katt har han inte sett röken av.

undefined
Den 45-åriga kvinnan döms den här gången till fängelse för bedrägerierna där hon gjort folks längtan efter sällskapsdjur till sitt specialverktyg.

I förhören med polisen nekar kvinnan till att hon annonserat ut djur eller svarat på annonser där någon velat köpa djur. Hon säger att hon inte har en aning om vem Lena, Anneli och Kent, som alla swishat pengar till hennes konto, är eller varför pengarna hamnat där. Likväl har hon använt pengarna.

"Jag har inte koll på mitt konto, men tydligen måste man det för att inte råka ut för sånt här" svarar hon i polisförhören.

Att hon cirka ett år tidigare, 2020, fick villkorlig dom och böter för 19 liknande bedrägerier har enligt henne ingen betydelse längre. Det har hon lagt bakom sig.

Den här gången döms hon till fängelse i två månader. Plus att betala tillbaka handpenningarna till Lena, Anneli och Kent, som egentligen heter något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!