Lantbruksbarometern 2018 positiv läsning - "Känns så skönt att det stabiliserat sig"

Lantbruksbarometern för 2018 är positiv läsning.
I synnerhet för den region som Hultsfred tillhör. Region tre, som omfattar Småland och Blekinge, har landets nöjdaste bönder.

Swedbanks Helene Stenqvist och LRF:s Linda Karlsson presenterade årets Lantbruksbarometer hos Magnus Sandell och Ann-Charlotte Johansson.

Swedbanks Helene Stenqvist och LRF:s Linda Karlsson presenterade årets Lantbruksbarometer hos Magnus Sandell och Ann-Charlotte Johansson.

Foto: Lotta Madestam

Hultsfred2018-03-17 08:00

– Det känns så skönt och roligt att det stabiliserat sig, säger Helene Stenqvist, lantbruksansvarig på Swedbank i Hultsfred.
I går presenterade hon i samarbete med LRF Konsults lantbruksrådgivare Linda Karlsson Lantbruksbarometern 2018 från Swedbank, Sparbankerna och LRF Konsult.

Bäst i landet
Som sagt – den var trevlig läsning. Båda gläds förstås åt att jobba i den region som gått bäst i landet.
– Lantbrukarna är mer positiva till sin lönsamhet jämfört med våren 2017 och de vill investera, säger Linda Karlsson. Efter en tid då de varit försiktiga, känns det så bra att de ser mer långsiktigt. 
För det spelar ju egentligen ingen roll om det är bra i dag – om det inte finns någon tro på framtiden.

Drivna entreprenörer
Ann-Charlotte Johansson och hennes sambo Magnus Sandell är två representativa lantbrukare. Tillsammans driver de Ann-Charlottes föräldragård i Fallebo, Gärdet i närheten av Kristdala. Två drivna entreprenörer inom branschen.
– Jag tog över gården efter mina föräldrar 2014, berättar Ann-Charlotte Johansson när vi slagit oss ner vid familjens köksbord. Jag har alltid tyckt att det varit roligt att jobba på gården, så det här var en dröm för mig. Kände att jag bara måste prova, annars skulle jag ångra mig.
Till en början bestod verksamheten av en uppbunden ladugård, men deras engagemang och framtidstro fick dem att våga utöka. Så sent som i december tog de i drift ett ombyggt djurstall.

Investerat i djurstall
Lantbruksbarometern visar också att det aldrig tidigare planerats att investera i djurstallar så mycket som nu.
I Ann-Charlotte och Magnus fall byggdes ett gammalt svinstall om till ett dikostall med liggbås med plats för 61 djur. Ett lagom antal, marken räcker inte till mer.
– Utöver att vi utökat har det både blivit mer lättarbetat för oss och bättre för djuren som får gå lösa. Så i den gamla ladugården har vi får och kvigor i dag, säger Ann-Charlotte som valt att begränsa verksamheten vid dikor, plus att man föder upp tjurar till slakt.

Priser upp och ner
Sedan köttpriset först gått uppåt, har priset sjunkit tillbaka sedan i höstas, bland annat på grund av slaktköer, som en följd av foderbrist. Så för Ann-Charlotte Johansson och Magnus Sandell känns det skönt att ha en trygghet i skogen.
– Knäckfrågan är att få folk, och framför allt restauranger, att välja svenskt, säger Magnus Sandell.
– En viktig tanke är att vi bönder inte bara producerar mat, vi står även för öppna landskap och biologisk mångfald. Landsbygden behöver lantbrukarna.

Tre viktigaste insikterna från Lantbruksbarometern 2018

* Lönsamheten har stabiliserats för alla utom växtodlarna.
* Hög investeringsvilja som tyder på framtidstro i branschen.
* Ökat intresse för att investera i förnyelsebar energi, främst solenergi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om