Lärare dömd för grov misshandel

En lärare som arbetar i Hultsfreds kommun dömdes i slutet av förra året för grov misshandel. "Det är något vi behöver utreda", säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Flera lärare som jobbar i Hultsfreds kommun är dömda för brott, visar en granskning som Vimmerby Tidning gjort.

Flera lärare som jobbar i Hultsfreds kommun är dömda för brott, visar en granskning som Vimmerby Tidning gjort.

Foto: Janerik Henriksson/TT/Johan Nilsson/TT

Hultsfred2022-06-12 19:00

Vimmerby Tidnings granskning visar att flera brottsdömda lärare jobbar i kommunen. Vissa är dömda för trafikbrott, andra för allvarligare brott.

En av lärarna misshandlade sin dåvarande fru med ett stort antal slag mot huvudet och kroppen. Han drog även kvinnan i håret och gav henne flera sparkar mot huvudet och kroppen.

I november 2021 dömdes läraren, som i dag är tillsvidareanställd på en skola i Hultsfreds kommun, för grov misshandel. Kalmar tingsrätt valde skyddstillsyn med särskild behandlingsplan som påföljd, trots att brottets straffvärde motsvarade 18 månaders fängelse.

Brottet bedömdes som grovt eftersom misshandeln pågick under lång tid, våldet var kraftigt och delvis utövades när kvinnan låg ner och inte kunde värja sig. Efteråt blev ex-frun, som fick flera frakturer, sårskador och spräckt trumhinna, sjukskriven i två och en halv månad.

Läraren var åtalad men inte dömd när han anställdes av kommunen. När Vimmerby Tidning söker rektorn på den aktuella skolan hänvisar hen alla frågor till barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Hur ser du på att en lärare är dömd för grov misshandel?

– Det är något vi behöver utreda och titta på. Jag har ingen information om ärendet mer än vad du säger till mig just nu, säger Martin Snickars.

Går det att vara dömd för grov misshandel och jobba som lärare?

– Eftersom jag inte är insatt kommenterar jag ingenting där, utan jag måste titta på vad det gäller.

Enligt Snickars begär Hultsfreds kommun alltid utdrag ur belastningsregistret i samband med anställningar inom skolan. I det här fallet fanns dock ingen dom vid anställningstillfället, och åtal är ingenting som kommunen får information om.

Ser du behov av att förbättra era kontroller vid anställningar av lärare?

– Jag tycker att det är en viktig fråga att se över, säger Snickars som menar att det kan behövas ännu noggrannare kontroller vid anställningar.

Vimmerby Tidnings granskning visar även att en lärare fick tre strafförelägganden för trolöshet mot huvudman 2014. Ett strafföreläggande är samma sak som en dom, med skillnaden att det är åklagaren som delar ut strafföreläggandet. Om en misstänkt person erkänner brottet kan åklagaren i vissa fall meddela ett strafföreläggande i stället för att väcka åtal.

Enligt strafföreläggandet hade läraren, som var god man åt två personer, missbrukat förtroendet hon fått att sköta deras ekonomiska angelägenheter. Under 2010–2011 tog hon pengar från de båda personerna vid ett stort antal tillfällen. Sammanlagt försvann drygt 80 000 kronor. Läraren, som i dag är tillsvidareanställd på en skola i kommunen, dömdes till villkorlig dom. En villkorlig dom finns kvar i belastningsregistret i tio år.

2005 dömdes en lärare för grov stöld, skadegörelse och försök till mordbrand. Han hade brutit sig in i en sommarstuga, slagit sönder stora delar av inredningen, stulit diverse saker och försökt bränna upp stugan. Straffet blev ett års fängelse. Domen finns inte längre kvar i lärarens belastningsregister, eftersom fängelsedomar tas bort tio år efter att straffet har avtjänats. Läraren är i dag tillsvidareanställd på en skola i kommunen.

Har du några mer kommentarer?

– Nej, det har jag inte, utan vi måste se över den informationen som du har gett oss nu, säger Martin Snickars.

Vimmerby Tidning har sökt den misshandelsdömde läraren för en kommentar.

Flera lärare som jobbar i Hultsfreds kommun är dömda för brott, visar en granskning som Vimmerby Tidning gjort.
Flera lärare som jobbar i Hultsfreds kommun är dömda för brott, visar en granskning som Vimmerby Tidning gjort.
Registerkontroll

När ny personal ska anställas i förskolan, skolan eller annan pedagogisk verksamhet ska en registerkontroll göras. För att arbetsgivare ska få anställa, anlita eller ta emot någon i dessa verksamheter måste personen visa upp ett utdrag ur belastningsregistret, ett så kallat registerutdrag. 

Syftet är att skydda barn och unga mot sexualbrott och andra grova brott. Det finns dock inget förbud mot att anställa en person som har anteckningar om brott i sitt registerutdrag.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!