"En mardröm"– Lastbilsförare skadades av stenkastning

En mardröm. Tänk dig att sitta bakom ratten i ett uppemot 60 ton tungt ekipage. Plötsligt smäller det till i vindrutan och en sten, större än en tennisboll kommer infarande i ett moln av glassplitter.

Två lastbilsförare utsattes för stenkastning under natten, en av dem fick föras till sjukhus, eftersom det befarades att han fått glassplitter i ansiktet.

Två lastbilsförare utsattes för stenkastning under natten, en av dem fick föras till sjukhus, eftersom det befarades att han fått glassplitter i ansiktet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-09-10 12:00

Halvt förblindad av splitter och ordentligt chockad så ska du ändå hålla ekipaget på vägen. Trots att det bara finns ett par decimeter att vingla på mellan vägkanten och mitträcket.

Den här mardrömsupplevelsen drabbade två lastbilsförare i trakterna av Hultsfred under natten till fredagen. Två lastbilar från två olika åkerier som var på väg söderut på väg 47 drabbades av stenkastning. Den ena vid Stora Aby, den andra vid södra infarten till Hultsfred.

Det var vid 01.50 som den ena lastbilen passerade förbi Stora Aby, mellan Mörlunda och Målilla. Plötsligt small det till i vindrutan och en sten, något större än en tennisboll kom infarande genom glaset och träffade föraren i huvudet.

Trots det lyckades han hålla ekipaget på vägen och undvika att köra i mitträcket.

En stund senare, kanske en halvtimma, här är tidsangivelsen lite mer diffus, hände samma sak vid södra infarten till Hultsfred. 

Lastbilsföraren, en man i 20-årsåldern fick då föras med ambulans till sjukhus, eftersom det fanns risk att han fått glassplitter i ögon och mun vid händelsen. Trots det, lyckades föraren hålla bilen på vägen. Efter behandling kunde han dock lämna sjukhuset.

Även om det är ett par mil mellan händelserna, så anar polisen ett samband.

– Dels för att modus (tillvägagångssätt) stämmer överens, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn. Det finns också vittnesuppgifter som talar om att en röd kombibil med svarta fälgar varit synlig på båda platserna vid den aktuella tidpunkten.

– Arbetshypotesen är just nu att den här bilen varit på väg norrut på riksvägen och stannat till för att kasta sten på mötande lastbilar, säger Hultman. Men varför vet vi inte i nuläget.

Stenkastning mot lastbilar är inte helt ovanligt. Anders Hultman kan berätta om flera fall som inträffat i Skåne nu i sommar. Då påfallande ofta danska lastbilar som drabbats. Men i det här fallet var det svenska lastbilar, en hemmahörande i Kalmar län.

Lars Olsson, på Olsson transport i Hultsfred kan bekräfta att det händer lite nu och då. Hans egna bilar har drabbats flera gånger. Inte minst på riksvägen utanför Hultsfred. 

– Det är verkligen en mardrömssituation att hamna i, säger han.

De båda stenkastningarna är polisanmälda och rubriceringen är i nuläget grov misshandel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!