Ledamoten får svar om busstrafiken

Synpunkterna är många bland de som åker med internbussarna i Hultsfred.

Vänsterpartisten Lennart Beijer vill ha svar av kommunalrådet angående den lokala busstrafiken i Hultsfred.

Vänsterpartisten Lennart Beijer vill ha svar av kommunalrådet angående den lokala busstrafiken i Hultsfred.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-12-14 15:00

Vänsterpartisten Lennart Beijer vill ha besked om hur den lokala busstrafiken fungerar. I en interpellation till kommunalrådet Lars Rosander hör han sig för om saken och på måndag, vid årets sista fullmäktigemöte, kommer ett svar.

Beijer vill att Rosander redogör för hur trafiken fungerar och hur man resonerat kring biljettpriset.

– Det är landstingsfullmäktige som beslutar om taxorna. Taxan i hela länstrafiken är uppbyggd på ett antal zoner efter avstånd, svarar Rosander.

– Och resan inom Hultsfred motsvarar en zon. Kommunen har själv inte möjligt att bestämma taxan. Det finns möjlighet att öka turtätheten för lokaltrafiken, men det skulle vara förenat med kostnader för kommunen.

Rosander kommer att förklara att lokalbussarna är resultatet av ett tilläggsköp som kommunen har gjort hos KLT som numera är del av landstinget.

Han pekar också på att KLT har kravet på sig att ha en 50-procentig självfinansieringsgrad. Den andra halvan täcks av skattemedel.

Så om resorna ska göras avgiftsfria, måste priset ökas på de övriga resorna, svarar kommunalrådet vidare. Eller också måste KLT minska reseutbudet på områden med svag trafik. Det är en balansgång som KLT ständigt följer effekterna av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!