På fredagseftermiddagen gästade hon biblioteket i Hultsfred och presenterade sin senaste bok, romanen "Geniet från Breslau". I boken hamnar vi i ett Tyskland som är i bildande. Tiden är sent artonhundratal och de små tyska furstendömena blir tillsammans en stormakt. Bokens huvudpersoner är tre, en man, en kvinna och tiden själv.
Lena Einhorn sitter uppflugen på en hög stol medan hon berättar historien om det rike som växte fram och om de två människornas kamp för att utvecklas efter eget huvud. Med stort inkännande och energi läser hon valda delar av sin bok och ger åhörarna en önskan om att vilja veta mer. Hon försöker gestalta religionsmotsättningar, de svårigheter att arbeta självständigt som mötte dåtidens kvinnor, speciellt i de tyska fustendömna och hon försöker förklara hur den närmast euforiska stämning som präglade tidens Europa kunde föra fram till först det första och så småningom det andra världskriget. I den utvecklingen blev bokens manliga huvudperson en viktig bricka. Författaren lägger stor vikt vid, att det är en dokumentärroman hon har skrivit.
– Detta är inte påhittat, det var verkligt, säger hon.
Lena Einhorn är författare till flera böcker med samma budskap. Hennes föräldrar överlevde förintelsen och skapade efter andra världskriget en värdig tillvaro för sig och sina barn i Sverige. För några år sedan fick hon stora framgångar med berättelsen om sin mamma, den som finns både som bok och som film och heter "Ninas Resa".