Lennart Beijer: "De har lite väl bråttom in i Nato"

"Det blir som om Putin tvingar in oss i Nato". Lennart Beijer i Hultsfred, tidigare riksdagsman för Vänsterpartiet är måttligt förtjust över Socialdemokraternas "ja" under söndagen.

Vänsterpartisten Lennart Beijer tycker Socialdemokraterna haft väl bråttom med sitt beslut om  att säga ja till ett Natomedlemskap.

Vänsterpartisten Lennart Beijer tycker Socialdemokraterna haft väl bråttom med sitt beslut om att säga ja till ett Natomedlemskap.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2022-05-16 11:00

På söndagen sa socialdemokraternas partistyrelse "ja" till att ansöka om ett medlemskap i Nato, och det betyder ett stort steg på vägen mot ett medlemskap. Lennart Beijer är veteran inom partiet, med flera år som riksdagsledamot, men som numera helt och hållet går in för kommunpolitiken i Hultsfred.

– Både vi och (S) har alltid varit rädda om vår neutralitet och alliansfrihet. Och nu tycker jag de har lite väl bråttom att komma med. Men det känns väl bra för dem att agera, säger han.

– Men det är inte så lätt att ha is i magen, när Putin invaderat Ukraina, det var väl ingen beredd på innan det hände.

Men han tycker i alla fall att man kunde ha tagit det lite lugnare med beslutet, och diskuterat det mer. Nu känns det lite som ett panikbeslut, anser Beijer.

– Man kunde förmodligen komma fram till samma beslut i alla fall. Det hade blivit ett starkare beslut då, om det hade fått ta tid. Nu är det som om Putin tvingar oss att gå med i Nato.

Men även om Lennart Beijer tycker att socialdemokraterna haft väl bråttom, ser han ingen orsak till att kritisera. Tvärtom har en viss förståelse för åtgärden. Men allra helst vill han ha en fortsatt alliansfrihet, även i framtiden.

– Läget är inte värre nu än under andra världskriget, säger han, och tänker på att landet klarade sig på egen hand då. Även om det var tufft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!