Leon Sandelius har huvudrollen i nytt radiodrama

Leon Sandelius, 13 år från Hultsfred, har huvudrollen i radiodramat "En annan Albin", som har premiär på söndag. Nu drömmer han om en roll i tv:ns julkalender.

13-årige Leon Sandelius från Hultsfred har huvudrollen i radiodramat "En annan Albin", efter Johan Unenges bok med samma namn. "Det är en bra bok, jag tror det blir väldigt bra", säger han.

13-årige Leon Sandelius från Hultsfred har huvudrollen i radiodramat "En annan Albin", efter Johan Unenges bok med samma namn. "Det är en bra bok, jag tror det blir väldigt bra", säger han.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-11-11 20:00

– Jag har inte hört någonting av inspelningen än, vi får höra den på fredag. Jag tror det blir väldigt bra, säger Leon Sandelius som trots sin ålder redan är rutinerad skådespelare.

Förutom att han har flera år på Astrid Lindgrens värld bakom sig, har han också spelat Skorpan i Sveriges Radios prisbelönta radiodrama "Bröderna Lejonhjärta".

Efter den insatsen är Leon Sandelius ett känt namn bland regissörer förstår man.

undefined
Leon Sandelius under inspelningen av radiodramat "En annan Allan". Det första av sex avsnitt sänds på söndag morgon i P4 och urplay.se.

Den här gången behövde han inte söka rollen, utan fick förfrågan om han ville spela huvudpersonen i radiodramat "En annan Albin" i sex delar för barn mellan 10 och 13 år, där handlingen är baserad på barn- och ungdomsförfattaren Johan Unenges bok med samma namn.

– Det var regissören till "Bröderna Lejonhjärta" som tipsat om mig. Så jag fick frågan om jag ville ha rollen som Albin. Det ville jag.

Förstås. Leon Sandelius älskar skådespeleriet. Drömmen är att jobba som skådespelare som vuxen.

– Den önskan blir starkare för varje gång jag gör nåt sådant här. Julnörd som jag är, är drömmen nu att få vara med i tv:ns julkalender. Jag har fått en roll i radiokalendern, men så blev det corona som gjorde att det blev väldigt svårt för mig att åka till Stockholm och spela in den, säger Leon när Vimmerby Tidning träffar honom dagen innan han faktiskt ska resa dit. 

undefined
Leon Sandelius hade inte läst boken innan han fick rollen som Allan. Med berättelsen vill UR att "En annan Albin" ska väcka tankar kring värdegrundsfrågor som rör vänskap, social status, droger, ensamhet och psykisk ohälsa.

Den här gången för att göra en barnkaraktär i en vuxenserie som handlar om Estonia.

"En annan del av Albin" är inspelad i Vimmerby med tio skådespelare, som alla har en koppling till Småland. I övriga roller hörs bland annat Kevin Barman från Vena, som spelar Omar, och Ebba Berger från Ankarsrum som spelar Chania.

Albin är en person som ingen lägger märke till. Ingen väljer honom när det är grupparbete, han får inga passningar på fotbollsträningen och lärarna glömmer bort vad han heter. Men plötsligt händer något som vänder upp och ner på allt. Över en natt blir han killen som alla pratar om och vill vara med. Albin njuter av uppmärksamheten, men för att behålla den nyvunna populariteten tvingas han ta till mer eller mindre lyckade metoder.

undefined
Serien spelades in i Vimmerby med tio skådespelare, alla med koppling till Småland. En av dem är Kevin Barman, som spelar Omar.

Landets skolor kommer kunna lyssna på och arbeta med berättelsen.

– Att lära sig att hantera makt, hur stark drivkraft social status är och att man vill vara en del av gemenskapen är några saker som kan lyftas. Men också att hitta sig själv och förstå vad riktig vänskap är, säger regissören Karin Andersson.

undefined
Karin Andersson har skrivit manuset för radiodramat och regisserar även produktionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!