Vid fikabordet på församlingsgården vid Lönneberga kyrka förklarar Anders Rydstrand och Lena Jönsson hur vagnen räddats och bevarats i snart hundra år. Men trots att vagnen är välbevarad är det sparsamt med kunskap om dess historia.
- Om vi väntar länge till så måste vi använda medium, säger Anders Rydstrand, kyrkvaktmästare på Lönneberga kyrka.
- Minsta lilla pusselbit är guld värd, fyller Lena Jönsson i. Annars står vi snart där, utan möjlighet att ta reda på något om vagnen och utan att veta historien bakom.
Men lite har de lyckats ta reda på och några förklarande brev har kommit in till församlingshemmet. Vid 1918 ska vagnen ha inköpts av Fredrik Esmarch, som var ägare till bruket. I Lönneberga är de flesta övertygade om att vagnen köptes in för att föra hans första fru till den sista vilan, men Lena Jönsson och Anders Rydstrand vet besked.
- Det finns nedtecknat vilka som är begravda här och hon ligger inte här, säger Lena Jönsson. Frun dog i Stockholm och är också begravd där. Däremot så dog en annan Esmarch 1918, nämligen Fredrik Esmarch mor.
Likvagnen olik allt annat
Likboa är borta sedan länge men likvagnen har återvänt. Ett museum håller på att ta form och nu efterlyses information om och fotografier av begravningsseder från första hälften av 1900-talet i Lönneberga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!