Lista: Orterna som ökar och minskar mest i Hultsfred

Bara Vena och Målilla växer sig större. "Det sas för 20 år sedan att Vena skulle dö ut, men i dag säljs husen direkt", säger Susanne Åkesson.

Susanne Åkesson, här med hunden Otto, bor i Vena som växte med 30 personer mellan 2019 och 2020. "Och det trots att vi inte har så mycket samhällsservice, det tycker jag bevisar att Vena har så mycket annat bra", säger hon.

Susanne Åkesson, här med hunden Otto, bor i Vena som växte med 30 personer mellan 2019 och 2020. "Och det trots att vi inte har så mycket samhällsservice, det tycker jag bevisar att Vena har så mycket annat bra", säger hon.

Foto: Privat

Hultsfred2021-03-25 18:00

Virserum står stilla – Mörlunda, Järeda, Hultsfred och Lönneberga minskar.

Det framgår av en sammanställning vi gjort av de senaste befolkningssiffrorna som SCB offentliggjort och som går ner på distriktsnivå.

Bara två orter i Hultsfreds kommun har vuxit sig större från 2019 till 2020. Målilla-Gårdveda växte med 16 personer. Vena med så många som 30, vilket är 2,51 procent.

Frågar man Venaborna själva är de tydliga i svaret, varför det är så bra att bo på orten.

– Jag vill framhålla lugnet, vänligheten och att vi har så mycket fin natur. Det roliga är att Vena växer, trots att vi inte har så mycket samhällsservice. Det tycker jag bevisar att Vena har så många andra fördelar, säger Susanne Åkesson. 

Du är från Vena, din man Niclas från Vimmerby. Varför föll valet på Vena?

– Vi bodde i Vimmerby först, men huspriserna avgjorde att vi flyttade hit. Vi ville också att våra barn skulle få växa upp på en mindre förskola och skola. Jag minns att det för 20 år sedan sas att Vena skulle dö ut, men i dag säljs husen direkt.

undefined
Lena Salomonsson och sonen Michael Ottosson uppskattar att bo i Målilla. "Jag tycker det är litet och mysigt här. Jag gillar när det inte är så många personer", säger Michael.

I den andra växande orten Målilla träffar vi inflyttade Lena Salomonsson, med erfarenheter även av Karlskrona.

– Jag och min man flyttade hit för 17 år sedan. Vi hade börjat känna att Karlskrona var en lite stökig stad och min mamma och syster hade flyttat hit flera år tidigare, så vi ville också flytta till en mindre och lugnare ort. Särskilt sedan vi fått fyra barn uppskattar vi att det är tryggt, man kan ringa föräldrarna till barnens kompisar. Känslan är att "alla känner alla", det är positivt.

Hultsfred är den ort som minskar mest, minus 93 personer eller 1,63 procent.

Där ligger en stor del av förklaringen i att Migrationsverket lämnat Stålhagen. En del invånare med permanent uppehållstillstånd, som bodde i deras lägenheter, flyttade då.

Så nedgången i Hultsfred förvånar inte kommunalrådet Lars Rosander (C). 

– Vi hade en stor inflyttning 2016, men i och med att vi har en ganska hög arbetslöshet bland nyanlända, även om vi kan glädjas åt att den minskat från runt 30 procent till 20, har många nyanlända även flyttat vidare till orter där jobben finns.

Se hur din ort ökat eller minskat:

Vena +30 till 1 224 invånare

Målilla-Gårdveda +16 till 1 782

Virserum oförändrat 2 233

Hultsfred -93 till 5 690

Järeda -35 till 569

Lönneberga -27 till 1 021

Mörlunda -14 till 1 418

(Silverdalen räknas ihop med Lönneberga)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!