Listan: Här är byggena som är på gång i Hultsfred

Den nya särskolan i Målilla börjar ta form. Och inom kort reses stålstommen till den nya stora förskolan i Hultsfred. Nu byggs det mer än på mycket länge i kommunen.

Bygget av den nya förskolan i skogspartiet vid Södra Ekeberg är i full gång. Bottenplattan är gjuten och stålstommen är på väg att resas.

Bygget av den nya förskolan i skogspartiet vid Södra Ekeberg är i full gång. Bottenplattan är gjuten och stålstommen är på väg att resas.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-12-14 08:00

Och som om inte det skulle, räcka så är det fler projekt på gång framöver. Exempelvis ny brandstation någonstans i Rosenfors, och en storrenovering av ventilationen på Valhall. Det finns också diskussioner om ny bassäng i Hagadal, nya lägenheter i Hultsfreds centrum. Men det finns också fina exempel på motsatsen till bygge. Som till exempel rivning av 108 lägenheter i Stålhagen.

– Det är alla projekt som har respekt med sig, säger fastighetschef Mikael Pettersson vid AB Hultsfreds bostäder, som gått igenom projekten som pågår och som är på gång.

Totalt kommer Hultsfreds kommun att göra investeringar för 340 miljoner kronor nästa år. Plus ytterligare pengar man inte hinner göra av med i år. Till det kommer också drygt 100 miljoner kronor som den ekonomiska föreningen Hultsfreds Trygga Hem satsar i Målilla.

Nya Förskolan i Södra Ekeberg

Här är bottenplattan gjuten och klar. Stålstommen kommer snart att resas, för att täckas in med prefabricerade väggelement.

– Bygget löper på helt enligt planerna, säger Mikael Pettersson. Det ska bli klart under 2022.

undefined
I Målilla börjar den nya skolan se smått färdig ut. Här sker nu det mesta arbetet inomhus.

Nya särskolan i Målilla

Det är en stor utbyggnad som gjorts vid Venhagskolan i Målilla, där särskolan ska få nya permanenta lokaler. Här är stommen rest och inklädd. Plåttaket är pålagt och det invändiga arbetet är i full gång.

– Det är snickare, elektriker, vvs-are och andra som är i full gång, säger Mikael Pettersson, arbetet löper på enligt tidsplanen, bortsett en försening på tre veckor i inledningen. Men det räknar man med att ta igen. Målet är att bygget ska var klart för inflyttning i april-maj och att man kan ta de nya lokalerna i bruk när höstterminen börjar. Här ska också bli plats för matsal och en del annat.

Ny Brandstation i Rosenfors

Den nya brandstationen är tänkt att betjäna både Målilla och Mörlunda, vars egna brandstationer inte håller måttet längre. 

– Där har vi kommit så långt att vi har tillsatt en grupp som ska ta fram hur det ska bli, säger Mikael Pettersson. Men vi måste avsluta några andra projekt innan vi kan börja på allvar. Men det ska bli ett intressant projekt att jobba med.

Enligt planen ska det projektet börja byggas nästa år.

undefined
Valhall ska få ny ventilation. Och det blir ett lyft för arbetsmiljön på kultur- och fritidskontoret.

Renovering av ventilationen på Valhall

Även det kan räknas som ett nybygge. I varje fall det nya maskinrummet som ska byggas på taket. Renoveringen är minst sagt efterlängtad av personalen på kultur- och fritidskontoret som i många år haft synpunkter på klimatet. Varmt på sommaren och kallt på vintern.

– Där har anbudet precis antagits, säger Mikael Pettersson, och överklagningstiden har gått ut. Det blir det lokala byggföretaget Allbygg som ska göra jobbet.

Utbyggnaden av Hemgården

Bygget av den nya delen på hemgården rullar på enligt tidtabellen. Lars Rosander (C), ordförande i den ekonomiska föreningen Hultsfreds Trygga Hem, berättar att byggarbetet nu har flyttat inomhus, med att sätta upp mellanväggar och annat inomhusarbete. Bergvärmeanläggningen är installerad och i drift. 

– Det här bygget ska vara klart nu till sommaren, säger Rosander, då är det meningen att boende ska flytta över, så att den äldre delen kan renoveras. 

Nästa steg i utbyggnaden av äldreboenden i kommunen är Lindgården i Hultsfred, med både renovering och nybygge. Här har projekteringen kommit igång.

Infrastruktur till Herrstorpet

Exploateringen av det nya bostadsområdet Herrstorpet kommer att inledas under nästa år. Pengar för att gräva ner vatten och avloppsledningar, el och annat som behövs finns med i kommunens mäktiga investeringsbudget för nästa år.

Ny ambulansstation i Virserum

Region Kalmar län har beslutat att bygga en helt ny ambulansstation vid norra infarten till Virserum. Totalt är det en investering på 16 miljoner kronor, om även inköpet av tomten och utrustningen räknas in i priset.

Rivning av 108 lägenheter

Ett motsatt projekt finns också i stöpsleven. Att riva 108 lägenheter i Stålhagen är också aktuellt. Mikael Petersson ser ett projekt som har respekt med sig. För även om Hultsfreds Bostäder har erfarenhet av att riva hyreslägeheter, man aldrig genomfört ett så pass omfattande projekt. Tidigare har man gjort sig av med lägenheter såväl i Virserum som i Silverdalen.

– Men vi ligger bra till i planeringen, både kalkylmässigt och kunskapsmässigt, säger han. Vi har en bra grund att stå på.

Hagadal

I budget för nästa år finns också en miljon avsatt för projektering.

Vad kostar byggena?

Förskolan Plantskolan: 100 miljoner kronor

Särskolan, Målilla: 50 miljoner kronor

Ny Brandstation i Rosenfors: I budget 8,5 miljoner (Upphandlingen inte gjord)

Ventilation Valhall: 5 miljoner kronor

Ambulansstation Virserum: 16 miljoner kronor

Utbyggnad Hemgården: 107 miljoner kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!