Lockade till skratt med rockskrönor

Hur uppstod ryktet om Paul McCartneys död 1966? Hur blev ryktet om att Bob Dylan inte skrivit Blowin In The Wind nästan en sanning? Berättaren Mikael Thomasson redde ut begreppen och bjöd på många skratt på Hultsfreds bibliotek.

Posen är viktig för att skaffa sig rätt image. På onsdagen berättade Mikael Thomasson om skrönor kring rockstjärnor.

Posen är viktig för att skaffa sig rätt image. På onsdagen berättade Mikael Thomasson om skrönor kring rockstjärnor.

Foto: Micael Rundberg

Hultsfred2019-02-08 19:09

Förr handlade sägner om tomtar och troll. Numer handlar de ofta om rockstjärnor.

På onsdagskvällen kunde Hultsfredsborna lyssna till berättarpedagogen Mikael Thomasson och hans mer eller mindre sanna berättelser om bland annat Beatles, Frank Zappa, Bono och Bob Dylan.

– Parallellerna mellan de traditionella folksagorna och dagens moderna vandringssägner är många. Gemensamt är bland annat att de sprids muntligt, säger Thomasson.

– Och vad händer när saker vandrar muntligt, jo de förändras för att historien ska bli så bra som möjligt, inte för att sanningen ska bli så bra som möjligt.

Mikael Thomasson är uppvuxen i skuggan av varvet i Göteborg. Där fanns inga folksagor, men däremot fanns det sägner om Ozzy Osborne, Alice Cooper och för att inte tala om Gene Simmons och hans tunga.

– Det förstod jag ju inte då, men det var de första sägnerna jag hörde som liten grabb. Vad gäller skrönor om nutidens rockstjärnor är huvudregeln att ju större man är som artist och ju mer död man är som artist, desto fler berättelser finns det om en. Och är man död så går det nästan alltid ut på att man inte är död – förutom med Paul McCartney då, där det är tvärtom, säger Mikael Thomasson och skrattar.

Mikael Thomasson avslutade kvällen med en skröna om hur Ulf Lundell en gång tappade bort en kasse med A4-papper som innehöll "hela hans framtid” på tåget mellan Göteborg och Stockholm. Så småningom hittades den av tågpersonal och några månader senare kom romanen Jack ut.

Om den är sann?

Det är en annan historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om