Lockar hela Sverige till Målilla

En ny kolvring till en tennkulemotor, det är inte vem som helst som behärskar hantverket. I Målilla erbjuds utbildning för de som vill kunna renovera sina egna motorer och intresset är stort.

Claes Jonsson, från Ronneby, har gått från att vara deltagare till att bli handledare i kursen. Här tillsammans med Richard Åberg från Sjöbo som lyckades riktigt bra med sin uppgift.

Claes Jonsson, från Ronneby, har gått från att vara deltagare till att bli handledare i kursen. Här tillsammans med Richard Åberg från Sjöbo som lyckades riktigt bra med sin uppgift.

Foto: Annika Stagård

Hultsfred2018-04-16 08:25
För tjugonionde gången arrangerades utbildning i gamla Calmoverken i Målilla. Det är hembygdsföreningen som år efter år bjuder in intresserade från hela Sverige att komma för att lära sig hantverket hur man renoverar gamla dieselmotorer, eller som i det här fallet tennkulemotorer som egentligen kan drivas på vad som helst men som oftast körs på diesel.
Intresset är stort för utbildningen och alltid fullsatt.
- Ja, de kommer ifrån hela landet. Det är väl bara en gång som vi inte haft fullt med deltagare, men då fyllde vi på med våra egna medlemmar. Vi står ju för hela helgen så man får både mat, boende och lära sig att renovera motorer. Just nu är det några damer som lagar lunch till våra deltagare säger Roland S Johnsson, hembygdsföreningens ordförande och även den som organiserar utbildningen.

Full aktivitet
De gamla verkstadslokalerna sjöd av aktivitet. Det både gjöts, svarvades och byggdes ihop. Kursen går ut på att blanda teori och praktik.
- Ja, vi har ett koncept där vi först lär oss en sak teoretiskt och sedan provar vi göra det praktiskt. Vi har även tagit fram ett kompendium som alla deltagare får. Där beskriver vi både det teoretiska men visar även med bilder, steg för steg, hur man gör varje moment, berättar Nils-Erik Sjöstrand som är kursledare.
Nils-Erik, som är sjöingenjör i botten och har arbetat med både dieselmotorer och ångturbiner under många år, brinner verkligen för detta. På klingande skånska beskriver han hantverket och sina visioner med full energi.

Deltagare nu ledare

Vid varje station fanns en handledare som hjälpte deltagarna att genomföra de olika momenten och vid en av stationerna stod Claes Jonsson från Ronneby. Claes var deltagare i kursen för två år sedan och tyckte detta var så intressant att han fortsatte att åka till verkstadsträffarna som hembygdsföreningen har varje vecka. Nu är han en av handledarna.
- Ja, jag gick med i föreningen när jag hade varit med på kursen. Det finns inget liknande kvar längre. En plats där människor med samma intresse träffas och tillsammans bevarar det här hantverket. Så för mig är det väl värt att åka de här nitton milen enkel väg, även om det kanske känns lite långt ibland. Det är viktigt att bevara det här gamla kulturarvet säger Claes Jonsson.

En späckad helg för alla deltagare som både lärde sig nytt men också passade på att knyta kontakter med likasinnade.
Kursledaren, Nils-Erik Sjöstrand, brinner för sitt intresse och delar gärna med sig av sina kunskaper om dieselmotorernas funktioner.
Kursledaren, Nils-Erik Sjöstrand, brinner för sitt intresse och delar gärna med sig av sina kunskaper om dieselmotorernas funktioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!