Lodjuren i Virserum lever farligt – Åtta får skjutas

De senaste dagarna har lodjur setts både i Hjorteström och i Vimålen. De kommer kanske att leva farligt framöver. Första mars startar licensjakten.

Åtta lodjur får skjutas vid årets licensjakt. Det har länsstyrelsen i Kalmar bestämt.

Åtta lodjur får skjutas vid årets licensjakt. Det har länsstyrelsen i Kalmar bestämt.

Foto: Heiko Junge

Hultsfred2021-01-12 21:00

Länsstyrelsen räknar med att det finns ett 50-tal lodjur i länet. Av dessa får alltså åtta skjutas, fyra i det södra jaktvårdsområdet och lika många i norr.

Även om lodjur är mycket skygga av sig, händer det nu och då att de syns. Inte minst vid de åtelkameror som jägarna sätter upp. Till exempel rapporteras iakttagelser av lo både i Hjorteström utanför Virserum och i Vimålen mellan Rosenfors och Kristdala på Skandobs, nätsidan om rovdjursobservationer.

– Licensjakt på åtta lodjur är ett sätt att reglera stammen, så att den håller sig inom den bestämda numerären, säger Fredrik Ustrup, enhetschef på länsstyrelsens djurenhet.

Det är en balansgång, syftet med jakten är att hålla nere lodjursstammen, men ändå behålla den livskraftig.

– Jakten är ett verktyg i förvaltningen, säger Fredrik Ustrup, ett sätt att hålla stammen på en nivå som gör att lodjuren kan samexistera med tamdjuren.

Det händer do och då att tamdjursägare rapporterar lodjursangrepp. Men det är inte jättevanligt.

– Vi hade ett utanför Kalmar på nyårsdagen, säger Fredrik Ustrup, men annars har det inte varit mycket sådant.

 Den inventering som gjordes förra vintern ligger till grund för beslutet om åtta lodjur får skjutas vid årets jakt. Inventeringen visar att det beräknas finnas 50-talet djur.

– Det är något färre än tidigare år, säger Fredrik Ustrup, men det kan bero på att det var väldigt lite snö under inventeringsperioden och då blir det mycket svårare att spåra djuren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om