Emåmejeriet pausar produktionen – säger upp all personal

Emåmejeriet pausar produktionen under hösten och säger samtidigt upp all personal. Det konkursdrabbade företaget köptes i våras upp av det nybildade Smålandsmejeriet, som sätter stopp i produktionen för att omorganisera Emåmejeriets varumärke.

Emåmejeriet i Hultsfred pausar sin produktion under hösten för en omfattande omorganisering.

Emåmejeriet i Hultsfred pausar sin produktion under hösten för en omfattande omorganisering.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-08-15 06:00

Det var under tisdagen som all personal på Emåmejeriet i Hultsfred fick besked om uppsägning, något som Dagens Vimmerby var först att rapportera om. I ett brev som kommer att nå leverantörer och kunder inom kort, skriver Smålandsmejeriet att de förändringar som skulle rädda Emåmejeriets ekonomiska svårigheter inte har gett önskat resultat. 

– Vi har sedan i våras lagt energi på att få upp försäljning och skala bort onödiga kostnader. Tyvärr går vi inte plus ännu, därför gör vi en halvhalt och omgrupperar, säger Marcus Wenner, delägare i Smålandsmejeriet, till Vimmerby Tidning.

Marcus Wenner berättar att Smålandsmejeriet planerade att göra omorganiseringar redan när de köpte upp det konkursdrabbade Emåmejeriet i våras.

– Det var länge sedan Emåmejeriet gjorde några förändringar. Vi kommer att fortsätta med samma plan, men det blir istället under ett produktionsstopp. 

undefined
"Allt ska rivas upp och göras om", säger Marcus Wenner, delägare till Smålandsmejeriet, om anledningen till att Emåmejeriets produktion i Hultsfred pausas.

Vilka förändringar kommer att ske?

– Vi kommer att se över alla delar i företaget. Från utseende och design på produkterna, om vi ska ha fler eller färre produkter, och vilka maskiner som ska bytas ut eller renoveras. 

I samband med förändringarna söker Smålandsmejeriet ny delägare och säljare med lokal förankring. 

– Vi är ett nytt bolag som utvecklas, vi vill gärna ha med en smålänning som brinner för lokalproduktion. Vi krigar mot stora drakar till mejerier i Sverige, det är tufft att vara ett mindre företag i branschen.

I tisdags fick de sju som jobbar på Emåmejeriet beskedet om att de sägs upp.

– Utan produktionen har vi för lite arbetsuppgifter, men vi hoppas att de som sagts upp vill och kan komma tillbaka när vi drar igång produktionen igen, säger Marcus Wenner. 

Sista leveransdag för Emåmejeriets produkter är den 11 september. Pausen kommer att påverka ett tiotal leverantörer och runt 50 kunder, bland annat lokala butiker, kommunala skolor och Astrid Lindgrens Värld. Marcus Wenners förhoppning är att produktionen ska vara igång igen senare i höst.

– Vi hoppas att kunderna fortsätter att stötta lokalproducerat, även om det är lite dyrare. Vi ska jobba snabbt för att komma tillbaka på butikshyllorna. 

Kommer Emåmejeriet som namn att finnas kvar? 

– På något sätt vill man ju att det ska vara kvar, men vi får se. Ingenting är bestämt ännu. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!