Gammal skobutik har gjorts om till frisörsalong

En ny verksamhet har flyttat in i gamla Skocentrum i Hultsfred, efter att lokalen stått tom i drygt fem år. "Allting gick väldigt snabbt", säger Maria Hermansson och Sandra Karlqvist.

Maria Hermansson och Sandra Karlqvist driver den nya frisörsalongen Hårkompaniet tillsammans.

Maria Hermansson och Sandra Karlqvist driver den nya frisörsalongen Hårkompaniet tillsammans.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-04-05 13:01

Under fredagen invigdes frisörsalongen Hårkompaniet, som har flyttat in i den gamla skobutiken vid Tors Plan. Men salongen smygöppnade redan i början av veckan.

– Vi tyckte att det var festligare att ta invigningen en fredag. Det känns bra, nu har man blivit lite varm i kläderna, säger Sandra Karlqvist.

undefined
"Vi ville testa att vara egna, men vi ville inte stå själva", säger Sandra Karlqvist om beslutet att öppna salongen tillsammans med kollegan.

Under 14 års tid har hon och Maria Hermansson varit kollegor på en annan frisörsalong i Hultsfred. De har länge funderat på att bli egenföretagare.

– Det är en dröm som blivit verklighet, säger Maria Hermansson och får medhåll av Sandra Karlqvist.

De driver salongen tillsammans men har varsitt företag.

– Frisörbranschen är en typisk bransch att driva eget, säger Maria Hermansson som berättar att det passade bra att förverkliga drömmen nu.

– Jag fyller 40 i år och har varit på en och samma salong i 24 år. Nu i maj är det 20 år sedan jag blev färdig frisör. Jag utbildade mig på samma salong.

undefined
"Det är lite nu eller aldrig", säger Maria Hermansson om att öppna egen frisörsalong efter många år som anställd.

Vad är den största utmaningen med att öppna egen salong?

– Det är nog allting runt omkring med pappersarbete och sådana grejer, säger Sandra Karlqvist.

Att vara både egenföretagare och förälder är också en utmaning.

– Jag har stöd från både farmor och mormor som är pensionärer. Det är en förutsättning när man jobbar med kunder, för det är inte jättelätt att vabba eller vara sjuk. Det är skönt när någon annan kan lösa det åt en, säger Sandra Karlqvist.

Hur känns det nu när salongen har öppnat?

– Det känns jättebra och det är väldigt många som hör av sig. Det kommer in mycket bokningar och många är positiva till att det händer något. Den här lokalen har ändå stått tom i fem år, säger Maria Hermansson.

undefined
Lokalen, som tidigare varit skobutik, har stått tom i fem år. Men nu är det återigen verksamhet där.

Skocentrum, som troligen var Hultsfreds äldsta butik, stängdes redan i december 2018. Sedan dess har lokalen stått tom.

De båda frisörerna fastnade för det centrala läget vid torget.

– När vi klev in kändes det som hemma. Lokalen är luftig och bra och ägaren har varit väldigt positiv. Han har gjort all renovering, sedan har vi inrett.

De berättar att renoveringen gick väldigt snabbt – så pass snabbt att många verkar ha missat att den gamla skobutiken skulle bli en frisörsalong. En annan renovering pågår nämligen i samma hus.

När begravningsbyrån stängde tror jag att många trodde att de skulle ha den här delen, säger Sandra Karlqvist som berättar att hantverkarna har renoverat frisörsalongen och begravningsbyråns lokaler samtidigt.

undefined
Den nya salongen invigdes på fredagen men öppnade några dagar tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!