Lokalt projekt får 2,1 miljoner i stöd: "Fruktansvärt roligt"

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred får 2,1 miljoner kronor i EU-stöd till ett unikt projekt.
– Fruktansvärt roligt. Jag trodde inte att vi skulle få igenom det, säger Joakim Svensson, vd för ATC.

Förra året fick Additivt Teknikcenter en jätterobot av SKB som man nu planerar att använda i projektet.

Förra året fick Additivt Teknikcenter en jätterobot av SKB som man nu planerar att använda i projektet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2024-12-06 10:41

Region Kalmar län meddelade på fredagen att totalt 20 EU-miljoner landar i fyra projekt i länet.

I Hultsfred beviljas projektet "Cirkulär additiv tillverkning" på Additivt Teknikcenter drygt 2,1 miljoner kronor i EU-stöd.

"Projektet syftar till att med additiv tillverkning, 3D-printing, utnyttja samhällets restflöden för att minska behovet av nyutvunnet material. Målet är att öka kompetensen hos hundra företag", skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Vimmerby Tidning har tidigare berättat om projektet, där tanken är att bygga en unik testanläggning i Hultsfred.

– Nu blir det allvar av det. Nu får vi medel för att kunna bygga upp och forska kring det och använda företagens restströmmar, eller i klartext avfall, att 3D-printa med, säger Joakim Svensson.

– Vi ska kunna använda vår stora robot och 3D-printa grejer på upp till sju meter. Alltifrån bord, stolar och utemöbler till båtar och husväggar. Möjligheterna blir oändliga.

undefined
"Med den robotkapaciteten vi har i huset kommer det att bli en väldigt unik anläggning", säger Joakim Svensson, vd för Additivt Teknikcenter.

Häromåret fick ATC en jätterobot av Svensk Kärnbränslehantering som nu kommer till användning.

– Med den robotkapaciteten vi har i huset kommer det att bli en väldigt unik anläggning. I och med att vi har en av Sveriges största robotar kommer det också per automatik att bli en av Sveriges största 3D-printrar.

Joakim Svensson menar att projektet ligger rätt i tiden, och att både miljön och företagen tjänar på det. Han hoppas att många företag vill delta i projektet.

– I stället för att betala för att bli av med sitt avfall skulle vi kunna nyttja det och ge tillbaka någon 3D-printad detalj.

Nu krävs ett omfattande arbete för att ro projektet i land.

– Det är ett jättejobb i tre år framöver, säger Joakim Svensson som berättar att de kommer att ha en styrgrupp med forskare från Linnéuniversitetet, forskningsinstitutet Rise och miljöansvariga på olika företag.

Kommer ni att anställa personal?

– Det kan bli tal om det. Vi måste nog ha en extern projektledare.

När siktar ni på att ha testanläggningen klar?

– Det är svårt att säga. Vi kommer att börja jobba med det så fort vi har det verifierat. Vi är jättetacksamma att regionen stöttar projektet. Vi tror att det har ett jättemervärde för Region Kalmar län, Småland, öarna och kanske hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!