Men det lär dröja än några månader, till LRF överklagar länsstyrelsens utbetalning till förvaltningsrätten. Först vill man invänta en slutbetalning för 2015.
– Vi kör igång först när vi får ett utbetalningsbeslut vi kan använda oss av, för att vara argumentationsmässigt starkare, säger Lars-Erik Lundkvist. I samband med det kommer vi överklaga att lantbrukarna fått vänta i över två år på sina pengar.
Genom att driva ett pilotfall tänker man testa rimligheten i att utbetalningarna blivit så kraftigt försenade och vad det finns för chanser för bönderna att få ränta på pengarna.
– Som reglerna ser ut i dag finns det ingen dröjsmålsränta för lantbrukarna att få, när de oförskyllt tvingas vänta på att staten ska betala ut pengarna, berättar Lars-Erik Lundkvist. Utan bara åt andra hållet, när myndigheten kräver att lantbrukaren ska betala tillbaka pengar som blivit felaktigt utbetalda. Då läggs dröjsmålsränta på.
God myndighetsutövning
Lars-Erik Lundkvist vill inte uttala sig om chanserna att lantbrukarna får någon form av kompensation. Men han tycker det borde vara förenat med god myndighetsutövning att kompensera bönderna. Oavsett vad reglerna säger.
– Vi kan inte driva alla ärenden, utan först är det viktigt att få domstolens utlåtande om det är rimligt att utbetalningarna blir så kraftigt försenade. Sedan förväntar vi oss att lantbrukare, som är i samma situation, får lika behandling om utfallet blir positivt för vår del.
I gårdagens tidning redogjorde Jordbruksverkets Patrik Alenfelt att det fortfarande återstår att betala ut 700 miljoner i stöd till landets bönder.
"Vi har gjort delutbetalningar, men inte klarat att få fram slutbetalningarna än på grund av nya regler och tekniska problem på myndigheten", sa han i gårdagens tidning.
– Vilken annan företagare eller anställd vill vänta på sin lön i två år, det är oacceptabelt, säger Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF region sydost, som omfattar Hultsfred och Vimmerby. Det måste bara lösas.
Det finns inga siffror att få fram på vare sig läns- eller kommunnivå. Enligt din uppfattning, hur drabbade är länets bönder i förhållande till andra?
– Hela område sydost är drabbat. Kanske mest Öland, där det är mycket betesmark. Och det är lika illa i Hultsfred och Vimmerby som på andra ställen.