Lugnt på vissa håll - katastrof på andra

Medan vissa företag inte märker av coronasmittan än, använder andra ordet "katastrof". Vi har tittat brett på hur coronaviruset slår mot småföretagarna i kommunen.

Mats Malmqvist, vd på Magnussons Däckservice välkomnar Transportstyrelsens beslut, att skjuta fram datumet för när dubbdäcken ska tas av. I bakgrunden Anton Staf.

Mats Malmqvist, vd på Magnussons Däckservice välkomnar Transportstyrelsens beslut, att skjuta fram datumet för när dubbdäcken ska tas av. I bakgrunden Anton Staf.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-03-27 17:00

Mats Malmqvist, vd på Magnussons Däckservice, drog en suck av lättnad när Transportstyrelsen sköt fram datumet för när dubbdäcken ska tas av till den 30 april. Ett sätt att skydda de riskgrupper som finns, så de inte tvingas ta sociala kontakter.

– Det betyder att vi kan glesa ut besöken till oss, annars är det inte ovanligt med folk i kö som sitter och väntar på däckbyte, säger Mats Malmqvist.

Enligt Jorma Isomettä, ägare till Hotell Dacke i Virserum, har omsättningen sjunkit 40 procent.

– Jobbarna har fortsatt komma, mest saknar vi de äldre lunchgästerna. Så vi har börjat med hemkörning. Beställningarna har ökat successivt och kompenserar en liten del, även om det inte alls är i samma utsträckning, så det är klart jag är orolig, jag diskuterar just nu med min lokala bank, hur vi ser framåt.

Stor oro känner även Johan Gardelöf på Zaags i Hultsfred, där försäljningen minskat med 80-90 procent. 

– Det är "survival-mode" som gäller. Det är katastrof, så stödåtgärderna till småföretagarna betyder verkligen jättemycket för att vi ska kunna överleva. Det har heller aldrig varit så viktigt som nu, att stötta företagen lokalt.

Marina Ekholm, butikschef på Family House, liknar rädslan vid hysteri.

– Vi måste fortsätta leva, om inte allt ska dö ut. Vi har ändrat öppettiderna och tvingats korttidspermittera. Försäljningen var lite bättre vid löning, men andra dagar är det inte ens 25 procent av fjolårets försäljning.

Varken Gunilla Hägg på Gunillas Hårateljé eller Helena Christiansen på H37 märker av så stor skillnad.

– Det som bokas av är på grund av sjukdom, och det är vi förstås tacksamma för, säger Gunilla.

– Även här bokas det som vanligt, säger Helena. 

Britt Fungmark på Klippstugan har inte så många avbokningar, men heller inte så många nya bokningar.

– Det är säkert kopplat till att jag har en äldre kundkrets, säger hon. 

Hos HS Powder Coating AB i Målilla, som lackerar till industrin, påverkar inte coronasmittan så här långt.

– Vi har en del vanliga sjukdomsfall, men lyckats hålla undan och orderingången är bra, säger ägaren Hans Sandin. Vi jobbar inte mot Volvo och Scania, det är räddningen.

Leif Waltersson på Walterssons Åkeri i Virserum har samma positiva besked, att företaget inte påverkas så här långt.

– Vi levererar mestadels skog till Mönsterås Bruk och det flyter på som vanligt. Inga nedskärningar än.

Johan Gardelöf på Zaags i Hultsfred konstaterar att försäljningen minskat med 80-90 procent. Vårkläderna hänger kvar i butiken till stor del.
Johan Gardelöf på Zaags i Hultsfred konstaterar att försäljningen minskat med 80-90 procent. Vårkläderna hänger kvar i butiken till stor del.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!