Alla industrielever går ut i jobb efter examen

Comebacken blev hellyckad. Samtliga sju elever på industritekniska programmet går ut i arbete efter examen – på sju olika företag. "Det är en framgångssaga", säger platschefen Joakim Svensson.

Ali Taheri, Sina Rezai, Kairi Omer, André Futterer, Tim Johansson, Rasmus Hesselgård och Rasmus Bengtsson tar examen från det Industritekniska programmet under fredagen. Samtliga går ut i arbete.

Ali Taheri, Sina Rezai, Kairi Omer, André Futterer, Tim Johansson, Rasmus Hesselgård och Rasmus Bengtsson tar examen från det Industritekniska programmet under fredagen. Samtliga går ut i arbete.

Foto: Privat

Hultsfred2021-06-10 13:00

– Om vi räknar med att det just nu råder en viss lågkonjunktur, på grund av pandemin och att en del företag har problem med inleveranser av råvarumaterial, så kan vi konstatera att det är fantastiskt, säger Joakim Svensson.

Industritekniska programmet återinfördes på Hultsfreds gymnasium hösten 2018 och sedan januari förra året drivs det av Additivt Teknikcenter.  Utbildningen handlar mycket om datorstyrd produktion och programmering av maskiner för produktion, där eleverna får lära sig både traditionell CNC-teknik och modern 3D-printing.

Under fredagen tar den första kullen på flera år studenten.

Att sju av sju nyexaminerade studenter redan har fått jobb bevisar att efterfrågan på arbetskraft är stor inom industrin, säger Joakim Svensson, som är tacksam för att alla elever till slut kom ut på APL, Arbetsplatsförlagt lärande, på lokala företag trots pandemin.

undefined
André Futterer får ingen sovmorgon första vardagen efter studenten, utan då börjar han sin fasta tjänst på Körners Mekaniska Verkstad, där han haft sin APL. "Det har känts tryggt att veta vad man ska göra", säger han.

Extra tacksamt när det visat sig att fem av sju studenter fått jobb just på sin APL-plats. 

André Futterer är en av dem. Det blir ingen sovmorgon för honom, utan redan på måndag går han ut i fast jobb som maskinoperatör i en CNC-fräs på Körners Mekaniska verkstad i Hultsfred.

– Det kändes lite jobbigt i början, att skolan är slut och man måste lämna alla kompisar, men nu är jag redo att gå ut i arbetslivet, säger han och fortsätter:

– Jag fick klart med det här jobbet redan i påskas, det har känts tryggt att veta vad man ska göra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!