Tiderna har förändrats. På både gott och ont.
Det vet en som samlat erfarenheter från affärsyrket i över ett halvt sekel. De senaste 23 åren på Mathuset i Hultsfred.
– Alla anställningsår är ett bevis på att jag trivts väldigt bra med mitt jobb, jag har ju till och med jobbat fyra år ”på övertid”, säger Maggan Hedqvist från Silverdalen.
Tidspressat
– Men jag måste ändå säga att det är synd att det blivit så tidspressat även inom den här branschen, man hann ha en helt annan kundkontakt förr. Genom att dela med sig av recept eller inspirera och ge andra goda råd kring matlagning exempelvis. Det har jag saknat på senare år.
Började som 16-åring
Maggan Hedqvist var bara 16 år när hon tog anställning hos makarna Nelley och Alfons Alfredsson, som drev brukshandel i det röda trähuset mitt emot Tempo i Silverdalen.
En butik som hon sedan tog över och drev tillsammans med Lillemor Kennmark mellan åren 1976-1980.
– Pappa gick bort då och han hade hjälpt oss väldigt mycket, säger Maggan Hedqvist. Dessutom började det märkas att det inte räckte med fem isbergssallad i disken, utan kunderna ville se 25. Konkurrensen från de större livsmedelsbutikerna började göra sig påmind.
Till Hultsfred 1985
Så det hann bli fem år på Bejos i Mariannelund också innan hon anställdes på ICA-Knuten på gågatan i
Hultsfred, som senare flyttade bort till Råsebäck och bytte namn till ICA Mathuset, som drivs av Patrik Gladh sedan 2008.
– Mestadels har jag jobbat i charken. Den manuella charktiden var rolig. Sedan utbildade jag mig ett år i Göteborg 1990 och tog där efter över ansvaret för frukt och grönt, berättar Maggan Hedqvist, som nu också kan lägga till kallskänken på meritlistan efter att ha jobbat där tio timmar i veckan sedan han gick i pension för fyra år sedan.
Tackar för sig
Men nu tackar hon för sig – på allvar. 53 år får räcka, tycker Maggan och fyrar av ett varmt leende.
– Just nu känns det fortfarande som semester, jag har inte hunnit landa riktigt i beslutet än. Men när jag väl gör det är det kundkontakten jag kommer sakna mest.