Men det är varken gröt eller ärtsoppa som kokas i bykgrytan vid gamla fattigstugan i Målilla. det är rödfärg, äkta Falu rödfärg med pigment, kornmjöl och järnvitrol. Precis som rödfärg har kokats i alla tider.
När hembygdsföreningen i Målilla skulle måla om den gamla fattigstugan, med vidhängande fläskbod och uthus ville man förstås göra som man ska göra, använda de gamla teknikerna och materialen. Så rödfärgen kokades på plats enligt konstens alla regler.
Projektledaren Carina Konradsson passade också på att bjuda in eleverna på Venhagskolan att komma och titta och lära sig. Och förstås hjälpa till lite också om de ville.
Och det ville eleverna. Klass fyra var först på plats och det dröjde inte länge förrän de kokte rödfärg som om de aldrig gjort annat. De är ju inte främmande för varken Dalarna eller Falu Rödfärg. De har ju alldeles nyligen läst om landskapet och vet sambandet mellan koppargruvan och rödfärgen.
Robin Olsson från hembygdsföreningen fick förstås hjälpa till lite i början. Men mest fick han hålla igen, så att färgen hann bli färdig, innan eleverna satte igång att måla.
Som alltid när något ska målas är underarbetet viktigt, det måste ju vara rent för att färgen ska fästa. Så i väntan på att färgen skulle koka färdigt, tog några av eleverna fram piazzavakvastarna och borstade av väggen på uthuset.
Målande historielektion
Det står en gammal bykgryta mitt på gårdsplanen. Ett helt gäng byts av med att röra om, så det inte ska koka fast. Med jämna mellanrum petar Robin Olsson in en pinne i brasan.- Nej, det behöver några minuter till, säger han. Och eleverna fortsätter att röra om.
Det är kul att måla rödfärg. Men det kräver koncentration. Alexander Bragstad provar sig fram, innan det är dags att börja på allvar.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!