Många barnfamiljer har skulder hos Kronofogden

Tolv procent av alla barn i Hultsfreds kommun levde förra året i familjer som hade skulder hos Kronofogden.

342 barn i Hultsfreds kommun levde förra året i familjer som hade skulder hos Kronofogden.

342 barn i Hultsfreds kommun levde förra året i familjer som hade skulder hos Kronofogden.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Hultsfred2022-05-09 14:11

Vid årsskiftet hade totalt 634 personer i kommunen minst en obetald skuld hos Kronofogden. Det motsvarar 5,6 procent av invånarna i kommunen. Antalet skuldsatta har minskat något, men deras skulder har ökat.

Siffrorna är hämtade från 2021 års verksamhetsrapport för budget- och skuldrådgivningen i kommunen. Enligt rapporten levde 342 barn i familjer som hade skulder hos Kronofogden, vilket motsvarar tolv procent av familjerna i kommunen. Siffran är den tredje högsta i Kalmar län.

– Vi har relativt hög arbetslöshet och vi hade ett stort flyktingmottagande 2015–2016 som fortfarande ger effekter i Hultsfreds kommun, säger Per-Inge Pettersson (C), ordförande i socialnämnden.

Kommunen har utökat sin arbets- och integrationsenhet, som försöker minska bidragsberoendet och få fler människor i sysselsättning.

– Till syvende och sist är det sysselsättningen som är grogrunden till att få en bättre ekonomi i hushållen, säger Per-Inge Pettersson.

– Det är mycket viktigt att barnen får lära sig att mamma och pappa går till ett jobb, och inte lever på försörjningsstöd, säger Jonny Bengtsson (S), andre vice ordförande i nämnden.

Även många pensionärer har skulder hos Kronofogden, vilket Jonny Bengtsson ser som oroande.

Kommunens budget- och skuldrådgivare hjälpte under förra året 30 personer att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Totalt gjordes 56 sådana ansökningar från personer i Hultsfreds kommun, varav 18 ledde till skuldsaneringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!