I våra trakter är det långt ifrån någon brist på tomma och övergivna hus. Både på landet och i tätorterna. Men exakt hur många det finns är det egentligen ingen som vet. Bara att det är många. Miljö- och byggnadsförvaltningen har inga listor på ödehusen.
En fingervisning om läget är dock att miljö- och byggnadsnämnden har under de senaste tre åren haft 61 ärenden.
47 öppna ärenden, där man ställt krav på fastighetsägaren. Och ytterligare 14 som är avslutade. Antingen för att det har löst sig, eller för att man helt enkelt inte har hittat någon ägare.
Det berättar Klas Svensson, avdelningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen i Hultsfreds och Vimmerby kommuner.
Han poängterar dock att det både rör sig om förfallna hus och ostädade tomter.
Miljö- och byggnadsförvaltningen har Plan- och bygglagen att stödja sig på, den säger att tomt ska hållas i vårdat skick.
– Men det måste ha gått ganska långt innan vi har möjlighet att ingripa, säger han. Det måste vara fara för liv och hälsa för att vi ska kunna göra något.
Lite lättare är det med misskötta trädgårdar, om växtligheten breder ut sig över gator och trottoarer. Då finns det lite snabbare åtgärder att sätta in.
Många gånger tenderar de här fallen att bli riktiga surdegar, ibland rent av utan möjliga lösningar. Det kanske helt enkelt inte finns någon ägare att rikta kraven till.
– Det förekommer att ägaren bor utomlands, säger Klas Svensson.