Många intresserade vid gamla ångsågen

I söndagseftermiddag arrangerade Virserums Hembygdsföreningen i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan ett besök vid de gamla resterna av det somvar under åren 1907 till och med 1910 var en ångsåg, vid nordvästra delen av sjön Moren, söder om Virserum.

Mellan granarna ligger de gamla stenfundamenten som visar ångsågens plats.

Mellan granarna ligger de gamla stenfundamenten som visar ångsågens plats.

Foto:

Hultsfred2015-05-11 06:50


Ett 40-tal intresserade kom till platsen var ångsågen har befunnit sig för drygt hundra år sedan. Hembygdsgårdens ordförande Elsie-Maria Front hälsade alla hjärtligt välkomna och gav ordet till Ingegerd Petersson, dotter till Birger Petersson som skrev en dokumentation i form av ett häfte som gavs ut för nästan exakt 20 år sen.
Dokumentationen ger en bild av den gamla ångsågen. Ingegerd berättade om sågen innan alla gick till de gamla stenfundamenten.
I början av förra sekelskiftet var det högkonjunktur i Sverige. Trävaru Tönshult, som ägde Tönshult 2:1 och Rödmossa 1:2, byggde sågen för att ta ut virket ur skogen till försäljning. På den tiden sålde man virket på rot och de undrade om det kanske var bättre att sälja sågat virke istället. På 2,7 mils avstånd fanns den närmaste järnvägsstationen och över vattnet på sjön Moren och isen på vintern transporterades virket med en 14,5 meter lång pråm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om